Bigbelly spremnici za uredniji grad

Sedam novih Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad postavljeno je danas na području grada Hvara. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prije dvije godine na Trgu sv. Stjepana i u gradskom parku, kada je Grad Hvar među prvima u Hrvatskoj, uz Koprivnicu, Opatiju i Dubrovnik, uveo ovaj inovativan sustav. S obzirom da se proizvod u toj testnoj fazi pokazao iznimno kvalitetnim i bez kvarova, a ujedno izvrsnim rješenjem za prikupljanje većih količina otpada, sada ih je ukupno postavljeno devet na lokacijama u gradskoj jezgri.

Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Hvar koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija.

Prema statistikama, Bigbelly na hvarskoj Pjaci uvjerljivo je najkorišteniji spremnik u Hrvatskoj s gotovo 5 tisuća kompresija u posljednjih godinu dana te 96 tisuća litara kompresiranog otpada u posljednjih šest mjeseci. Uvođenjem jednog od vodećih sustava na svjetskom tržištu, Grad Hvar nastavlja s nadogradnjom sustava prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada.Protected with SiteGuarding.com Antivirus