Fešta Forske pulene: 2. Susret tradicijskih brodova Dalmacije

Iz riznice naše bogate pomorske baštine i ove godine će u hvarski porat doploviti stari brodovi na 2. susret tradicionalnih brodova Dalmacije. Nakon prošlogodišnjeg događanja za koje su dobili mnogo riječi hvale, i ovaj susret organizira udruga Hvar metropola mora, odnosno njeno samozatajno vodstvo: predsjednik Darko Šoša, potpredsjednik Branko Kirigin, tajnik Tonči Buzolić Lojko i Niko Cvitanić.
Fešta forske pulene održavat će se od 5. do 7. listopada, a datumi nisu slučajno izabrani budući da je 7. listopada davne 1571. godine održana slavna bitka kod Lepanta u kojoj je sudjelovala i hvarska galija Sv. Jerolim, sa koje je sačuvana pulena Zvir (pramčani ukras broda), jedina poznata pulena iz toga vremena.
Brodovi će u hvarski mandrač doći u petak, 5. listopada, a u subotu je za 10 sati planirano isplovljavanje brodova iz mandrača te „dva đira po hvarskom portu“. Potom će brodovi u maloj regati otploviti prema Paklenim otocima, do uvale Vinogradišće, gdje će se posade okupiti na zajedničkoj marendi.  Povratak u hvarsku luku očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Time putovanje kroz povijest u sklopu Fešte forske pulene neće biti gotovo: sve zainteresirane u prošlost će odvesti i predavanje dr.sc. Mladena Domazeta na temu „Zamah u nestajanju – hvarski jedrenjaci u drugoj polovici 19. stoljeća“. Poseban ugođaj nakon predavanja napravit će drveni sudionici susreta tradicijskih brodova noćnim đirom po hvarskom portu.
Fešta forske pulene završit će u nedjelju, 7. listopada u 11 sati, kada će brodove i posade na odlasku ispratiti hvarska Gradska glazba. U razgovoru s organizatorima saznali smo da još ne mogu potvrditi točan broj sudionika, ali se nadaju da će im, za razliku od lani, vrijeme ovoga puta ići na ruku te da će se broj sudionika sa svakim novim susretom povećavati. Istina, nepredvidiva priroda (ali ne ona ljudska) opet će imati zadnju riječ, no, s tim pravi moreplovci ionako uvijek računaju.
Pogledajte galeriju fotografija prošlogodišnje Fešte.
Za OH: Katija Vučetić
Foto: FotoFOR (Arhiva)
Izvor: www.otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO