VELO GRABLJE: U PETAK KREĆE NAMIRISNIJI FESTIVAL NA JADRANU

Jutarnjom žetvom lavande i radionicom suhozida u petak započinje 16. Festival levande u Velom Grablju na Hvaru, u organizaciji udruge “Pjover” i uz potporu Grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara.

Uz sudjelovanje gradskih i otočkih ustanova i udruga, uz podršku mještana Veloga Grablja i volontera, udruga Pjover ovim jedinstvenim festivalom čuva od zaborava činjenicu da je Hvar prije 60-ak godina bio „otok lavande“ s gotovo 10 posto svjetske proizvodnje lavandinog ulja, da je prva ružmarinska zadruga osnovana još 1892. u Velom Grablju koje je nekad brojalo 500 stanovnika te da su eterična ulja odškolovala generacije otočana.

Dvodnevna manifestacija okupit će nekoliko desetaka izlagača i sudionika s ciljem očuvanja tradicije i identiteta mjesta 10-ak kilometara od grada Hvara, koje danas broji tek nekoliko stalnih stanovnika.

S obzirom da je etno-eko selo Velo Grablje jedno od najvećih i najbolje očuvanih primjera suhozidne gradnje, upisane na UNESCO-vu listu baštine svijeta, 16. Festival levande naglasak stavlja upravo na očuvanje te kamene čipke našega otoka.

Ove godine posebno promoviramo suhozidnu baštinu Velog Grablja, koja je zaista jedinstvena. Podsjetimo, levanda se nastanila nakon propasti vinove loze na terasastim suhozidima, u krajobrazu izrađenom ljudskom rukom! Uz izložbu fotografija „Naše gomile“, radionicu suhozida s udrugom 4 grada Dragodid te promociju suhozidne igre „Hvarski lego“ premijerno ćemo prikazati i dokumentarni film sniman na 1. Danima suhozida na Hvaru, održanim sredinom ožujka ove godine“, istaknuo je Ivan Zaninović Grande, predsjednik udruge Pjover, pokretač festivala i tvrdoglavi borac za očuvanje otočke tradicije.

Tvrdoglavost je ove godine i u vizualima festivala: mul odnosno mazga, jedan od simbola škoja, upornosti i izdržljivosti najbolje opisuje otočane, ali i organizatore Festivala levande koji se godinama opiru površnim i brzopoteznim trendovima i rješenjima u turizmu. Uz edukativnu, kulturološku i povijesnu dimenziju manifestacije, u Velom Grablju neće nedostajati ni zabave.

„Festival je oda levandi, biljci koja je zadužila otok Hvar. Sjećanje na trud naših predaka, koji su usprkos teškom radu uvijek nalazili vremena za pjesmu i feštu. Temelj festivala su uvijek: žetva u polju levande na vrh sela (Pjover), destilacija ulja u novouređenoj destileriji Petrola te izlagači autohtonih proizvoda i suvenira. Uz poseban ambijent sela, moći će se pogledati etno-zbirka u staroj uljari, Fan shop NK Levande, prekrasna crkva sv. Kuzme i Damjana, naravno uz dobru spizu, predavanja, predstave, radionice za djecu i one malo starije te pjesničke večeri. Grupa Pavel nam je ovogodišnji glazbeni domaćin“, kaže o programu Laura Jurić iz udruge Pjover.

Tragovi prošlosti i zlatnog doba lavande još su vidljivi u pitoresknom selu i okolici, s brda iznad pučine s pogledom na Paklene otoke. Posjetitelji će tijekom sljedećega vikenda uz mirise otoka moći doživjeti, osjetiti i kušati priču o cvijetu koji je početkom stoljeća spašavao od gladi, a potom donio i blagostanje otočkim težacima te ostao neizbrisiv dio identiteta našega škoja.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO