Na današnji dan rođen je Ivan Vučetić, utemeljitelj daktiloskopije

Na današnji dan, 20. srpnja 1858. godine, u Hvaru, tadašnjoj Lesini, rođen je Ivan Vučetić, svijetu poznat kao utemeljitelj daktiloskopije, znanstvene discipline otkrivanja zločina pomoću otisaka prstiju.

Odrastao u hvarskoj obitelji bačvara, školovan u Franjevačkom samostanu u Hvaru, u 27. godini emigrirao je u Argentinu gdje je u Središnjem policijskom uredu u La Plati razvio desetoprstni sustav identifikacije i prvi ga primijenio u praksi. Njegovo rješavanje slučaja Rojas ušlo je u anale svjetske kriminalistike, a daktiloskopija je službeno uvedena u Argentini 1902., a potom i u drugim zemljama (Austro-Ugarska 1902., Njemačka 1903., Engleska 1904., Rusija 1907., Francuska 1914).

Vrstan skladatelj i klarinetist, u mladosti i voditelj hvarske gradske glazbe, vratio se u rodni grad samo jednom, tijekom svjetske turneje 1913. godine, tada već kao slavan inovator i autor dvaju izuzetno važnih djela – Usporedna daktiloskopija (Dactiloscopia comparada, 1904) i Razvoj daktiloskopije (Evolución de la Dactiloscopia, 1905). Umro je u Doloresu u Argentini, 25. siječnja 1925. godine.

Vučetiću u spomen u La Plati je 1923. otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a njegovo ime nosi i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” MUP-a Hrvatske u Zagrebu. U gradskom parku u Hvaru 2014. godine postavljena je bista slavnog inovatora, rad kipara fra Joakima Jakija Gregova, a 2016. i podni mozaik „Otisak prsta“, autorice Tonke Alujević.

Povodom 160 obljetnice rođenja slavnog inovatora 2018. godine u organizaciji Grada Hvara i Hrvatske matice iseljenika te u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova u gradskoj Lođi ponovno je postavljen multimedijalni projekt “Vučetić/Vucetich” iz 2008. godine, autorice Ljerke Galic, voditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika s izložbenim paviljonom, djelom arhitekta Davida Lušičića, u obliku tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta, sa 16 postamenata s građom iz života i postignuća Ivana Vučetića.

Kako su ulogu i značaj slavnog sugrađanina doživjeli učenici 6. a razreda OŠ Hvar pogledajte u video-projektu koji je 2018. godine osvojio nacionalni natječaj “Inovacije za bolji život” Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH i Koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva RH u suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo. Video možete pronaći na poveznici: http://os-hvar.skole.hr/upload/os-hvar/images/newsimg/788/File/INOVACIJA%20ZA%20BOLJI%20%C5%BDIVOT-O%C5%A0%20Hvar.mov

Foto: Jakša Kuzmičić za TZ grada Hvara / arhiva

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO