Vandalizam na Venerandi, zaštićenom kulturnom dobru i spomeniku baštine

Zbog grafita neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, ispisanih na sjevernom zidu bivšeg hospicija i tvrđave Veneranda, Grad Hvar podnio je danas kaznenu prijavu Policijskoj postaji Hvar protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja kulturnog dobra (čl. 319. st. 1. Kaznenog zakona NN 125/2011). Zakon za ovo kazneno djelo propisuje kaznu do tri godine zatvora, a u slučaju da se utvrdi da je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzročena znatna šteta propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Oštro osuđujemo ovaj besprizorni vandalizam i devastaciju Venerande, hvarskog i hrvatskog spomenika baštine, upisanog na Listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Nekadašnja crkva i hospicij sagrađeni su u 16. stoljeću za potrebe mornara istočnog obreda u mletačkoj floti, a crkva je s postavljanjem latinskog oltara imala dvoobrednu namjenu. Napoleonska uprava početkom 19. stoljeća ukida samostan i pretvara Venerandu u utvrdu izgradnjom obrambenog zida, a austrijska vlast nastavlja s fortifikacijom nekadašnjeg hospicija. Od 1858. u nekadašnjem zvoniku nalazi se najstarija meteorološka postaja u Hrvatskoj koja djeluje i danas, a od sredine 20. stoljeća Veneranda je privedena kulturnoj svrsi. Jedna od najatraktivnijih ljetnih pozornica na Jadranu mjesto je brojnih kulturno-umjetničkih događanja i omiljeno hvarsko ljetno kino.Protected with SiteGuarding.com Antivirus