Učenici OŠ Hvar na izložbi „Expo“ u Santa Maria di Sala

 

Nastavak kulturne suradnje između bratimljenih gradova Hvara i Santa Maria di Sala (Venecija) i ove godine rezultirao je zajedničkom izložbom učenika osnovnih škola u Vili Farsetti u ovom venecijanskom gradu koja se održava od 19. do 27. svibnja.

Učenička suradnja temelji se na umjetničkom radu na istoj tematici, a ove godine tema je bila „Nečitljive knjige“  s ciljem proučavanja rada izabranog lokalnog umjetnika i stvaranje stranica zamišljene knjige iz dječje mašte. Talijanski učenici istražili su rad milanskog umjetnika Bruna Munarija (1907.-1998.), dok su njihovi hvarski vršnjaci, potaknuti činjenicom da je 2018. europska godina kulturne baštine, proučili rad velikana hrvatske suvremene umjetnosti Iva Dulčića (1916.-1975.).

Bruno Munari je poznat upravo zbog proučavanja razvoja dječje kreativnosti i dječje mašte kroz igru pa je njegovo djelo potaknulo učenike na stvaranje najrazličitijih i najmaštovitijih radova. Učenici OŠ Hvar s učiteljicom Katicom Borak promatrali su sačuvana Dulčićeva djela tradicijske hvarske nošnje te su nadahnuto upijali motive i stvarali svoje radove slikarskom tehnikom temperom.

Kao i niz drugih, i ova suradnja ostvarena je zahvaljujući inicijativi Alessandre Tudor iz Zajednice Talijana Hvar, konzularne predstavnice i jedne od inicijatora bratimljenja Grada Hvara i Zajednice Santa Marie di Sala 2009. godine, a organizirana od strane Zajednice Talijana uz potporu i pokroviteljstvo Grada Hvara.Protected with SiteGuarding.com Antivirus