U procesiji za Križem molili se po hvarskim kalama

Korizmeno vrijeme u svim našim primorskim mjestima obiluje raznim pokorničkim pobožnostima, osobito procesijama Križnoga puta kao uvod u Velu Šetimanu, što je zapravo vrhunac liturgijske godine.

KRIZNI_PUT-280312.1
Hvarski Križni put  / Foto: Joško Bracanović

U Lucićevu gradu se, međutim, posljednjih nekoliko godina njeguje jedinstveni običaj “Velikog Križnog puta grada Hvara”, i to na poticaj hvarsko-bračko-viškog biskupa msgr. Slobodana Štambuka.

Tako je i ove godine uoči 5. korizmene nedjelje sv. Križ iznesen iz katedrale sv. Stjepana da bi ga najprije do prve postaje ponijeli svećenici, a zatim su se do posljednje, XIV. u nošenju izmjenjivali: predstavnici gradske vlasti, krizmanici, majke i očevi prvopričesnika i krizmanika, medicinsko osoblje, vatrogasci, mala djeca, krizmanice, poljoprivrednici, ratari i obrtnici, trgovci, fratri franjevci, zaposlenici “Jadrolinije” i konačno policajci.

Dakle, brojni Hvarani još su jednom u skrušenosti i molitvi hodili po kalama svojega grada sve do kapele na Kruvenici.

Mnogi će od njih zasigurno, kao i tisuće hodočasnika iz zemlje i inozemstva, sudjelovati i u poznatoj procesiji “Za Križen”, koja je uvrštena na Popis nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a neprekidno se održava već više od pet stoljeća u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak u šest mjesta na središnjem dijelu otoka Hvara.

Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus