U hvarski Arsenal ponovno uplovljavaju tradicionalni brodovi Jadrana

Otvaranjem izložbe „Vjetar Mediterana / Mediterranean Wind “ autora Luciana Kebera monumentalan prostor obnovljenog Arsenala vraća se svojoj slavnoj pomorskoj prošlosti.

U ishodišno mjesto hvarske maritimne baštine, nekadašnje spremište vojne i pomorske opreme, izložba”Vjetar Mediterana” donosi 50 studijskih maketa jadranskih brodova iz bogatog opusa istraživača pomorske baštine Luciana Kebera.

Po struci nautičar, po zanimanju kapetan Lučke kapetanije ispostave Bakar, a po strasti brodomaketar, Keber je suradnik Hrvatskog povijesnog i pomorskog muzeja u Rijeci, Tehničkog muzeja u Zagrebu, Konzervatorskog odjela u Puli i Sveučilišta u Zadru, osnivač tvrtke Architectura Navalis Adriatica te član Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica. Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci suradnik je na kolegiju Povijest pomorstva i navigacije. Rezultati njegovih istraživanja objedinjeni su u tri publikacije (Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana, Priručnik za izradu makete trabakula i Tradicionalne barke Jadrana), a do danas je ostvario četrdesetak autorskih izložbi te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama i natjecanjima na domaćoj i međunarodnoj razini.

U vrijeme kada se sve više pažnje poklanja tradicijskoj brodogradnji kao važnom dijelu našeg mediteranskog identiteta, organizatori – Grad Hvar, Architectura Navalis Adriatica, Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA i Kantharos Hvar -  ovom izložbom povezuju sjever i jug Jadrana s njegovom burnom pomorskom poviješću.

Kako u predgovoru kataloga izložbe ističe akademik Tonko Maroević, „hvarski je Arsenal svoju pomorsku orijentaciju i funkciju odavno zamijenio kulturno-umjetničkim manifestacijama i zadatcima. Ovaj put je u prilici da posluži prezentaciji jednoga neosporno kulturnog programa i pokazivanju iznimnoga izvedbenog umijeća, a da se pritom evokativno prisjeti i svoje temeljne maritimne uloge i široke otvorenosti jadranskim perspektivama.“

Makete brodova u omjerima 1:10 i 1:30 sadrže sve pojedinosti svog uzora, do najsitnijih detalja. Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima. Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje.

Svečanost otvaranja bit će upriličena u srijedu, 14. kolovoza 2019. s početkom u 20 i 30 sati, a izložba će biti otvorena u Arsenalu do 17. listopada.Protected with SiteGuarding.com Antivirus