U Crvenom križu Hvar organiziran ultrazvučni pregled gustoće kostiju

U sklopu zdravstvenog programa Crvenoga križa već treći put organiziran je ultrazvučni pregled gustoće kostiju. Budući je u svakoj bolesti vrlo bitna prevencija, klub žena Vita Pharos zajedno sa Crvenim križem nabavila je potrebi UZV aparat kako bi doprinijeli  da žene sa otoka Hvara ne moraju u Split dok se ne utvrdi potreba za specijalističkim pregledom – dezintometrijom.

Osteoporoza je bolest koja je u današnje vrijeme postala vrlo raširena i  vrlo podmukla jer se ne osjećaju  tegobe dok ne nastane lom, pa je vrlo bitno znati stanje gustoće kostiju – osobito kod žena. Tamo gdje su nalazi u granicama pomoći može i obiteljski liječnik, ali ako je granica dozvoljenog prijeđena, ako je gubitak mineralne gustoće kostiju  povećan, potreban je specijalistički pristup.

Tada se rade posebne specijalne pretrage i ustanovljava  veličina oštećenja, a time i terapija. Uzroci za nastanak osteoporoze su: genetska predispozicija, mršavost, nedovoljna upotreba koštano -mišićnog sustava , nedostatak spolnih hormona,neodgovarajući unos kalcija i vitamina D, stil života, kao i medicinski čimbenici – pušenje, alkoholizam, kortikosteroidi.

Simptomi  bolesti se vide u kostima s većim udjelom spužvaste kosti: kuku, kralježnici, zapešćima. Ako se ne liječi osteoporoza može dovesti do prijeloma kuka ili kronične boli u kralježnici, što sprječava normalne tjelesne aktivnosti. 

S obzirom na spomenuto vrlo je velik interes žena za ovaj pregled  tako da je tim povodom pregledano do sada pedesetak žena, a sa istima će se nastaviti i ubuduće. Prijave se primaju kontinuirano u Crvenome križu, a jednom mjesečno biti će i pregledane. Svi  nalazi koji  se pokažu kao rizični proslijediti će se specijalistici endokrinologu u Split, gdje će pacijenti biti pozvani na pregled.

Pozivamo sve zainteresirane žene i muškarce, posebno žene nakon menopauze da se jave i upišu kako bi napravili naviše za sebe u smislu prevencije, a to je utvrditi stanje svojih kostiju.

Ravnateljica: Maja BudrovićProtected with SiteGuarding.com Antivirus