Turistička patrola: Hvar br. 1! Izvrsni Bol, Dubrovnik i Korčula

Došli smo do kraja ovogodišnje turističke patrole Večernjaka. Putujući od Savudrije do Prevlake, a pritom obilazeći i dio otoka, u posljednjih 40-ak dana ovaj reporterski dvojac prevalio je tisuće kilometara i priličan broj nautičkih milja. Cilj je bio samo jedan – provjeriti krvnu sliku naših najpoznatijih ljetovališta, i to na najpošteniji mogući način – anonimno. Zbog toga nas lokalni barbe, načelnici, gradonačelnici i barabe nisu mogli potezati za rukav, što novinarska sudba obično jest, te nas pritom nagovarati i petljati neke svoje verzije istine. Na ovaj smo način putovali i kako bismo se najlakše uživjeli u ulogu običnog turista, stranca ili domaćeg. Željeli smo i dobili upravo to da se osjećamo kao Franz iz Regensburga, Karol iz Praga ili Đuro iz Piškorevaca. Zapravo smo svi zajedno dijelili hrvatsku turističku realnost. Točnije, njezine dobre i loše strane. Hvalili smo one koji su to zaslužili, a bome i fino gadili one koji su to zaslužili.

Kasno Bajs na Zrće stiže

Kao osnovni kriterij pri ocjenjivanju određenog mjesta uzimali smo atmosferu koja u njemu vlada. Jasno, pritom nismo zanemarivali ni ponudu koju pruža svojim gostima. Nekoliko stvari više no druge pritom su nam privukle pozornost. Prvo, nismo mogli ne primijetiti svakodnevno bombardiranje javnosti podacima prosutim iz rukava revnih državnih statističara o tome kako ova sezona ruši sve rekorde. Možda iz njihove perspektive to i izgleda tako, ali ugostitelji s kojima smo razgovarali većinom su nam se žalili na nikad lošiju posjećenost klubova i restorana. Dakle, poštovani račundžije – možda gostiju i jest više nego proteklih godina, ali znate, većina ovih vam ima zmiju u džepu. I stoga nam nemojte petljati jer svi mi znamo da su ove godine izbori. Drugo se odnosi na činjenicu da je čak i naš uvaženi ministar turizma ove godine svojom prevažnom pojavom na Zrću tom mjestu, tj. plaži, dao legitimitet. I značenje. Smiješno, gospodine Bajs, jer je Zrće na partijanerskoj karti svijeta debelo podcrtano već najmanje 10 godine. Došli ste prekasno. Plus što nitko više nije impresioniran plažom s tri kluba, hrpom droge i ubitačnim basevima koji zajedno balavicama skidaju grudnjake i ponešto morala. Treće se odnosi na to da svi već znamo da se na Jadranu odmara gomila poznatih, pa ni to više nije vijest.

Osobno, meni je puno više pozornosti privuklo to što se u pola navedenih mjesta na plaži može čuti srpska cajka. Fuj. Nadalje i to da uz rive ima sve manje ribe, a sve više ćevapa. Oglašenih na velikim plakatima. Fuj br. 2. Primijetio sam i to da 50 posto onih koji rade u lokalima uz more dolazi iz susjednih država. Ovo sam rekao vama, premijerko, koji se navodno borite za nova radna mjesta. Hrvati vam se radije kupaju nego delaju. Trebam li se vama obratiti i vezano za građevinski kaos koji vlada uz naše more? Osobno, u zatvor bih strpao sve koji su dopustili ovakvo brutalno nagrđivanje obale. O kineskoj bižuteriji umjesto autohtonih suvenira ipak nećemo. Dosadili smo već i samima sebi.

Povijest, zabava, imidž

I u tom općem ludilu valja primijetiti kako su se ove godine izdigli veliki gradovi. U Puli, Zadru i Splitu užitak je ljetovati. Veći nego u manjim mjestima uokolo jer oni imaju za svakoga ponešto. O lošim mjestima, poput Medulina, također nećemo. Zato izdvajamo Korčulu, Bol, Dubrovnik koji su zaista posebni, svaki na svoj način. Lijepi i ugodni, što potvrđuju i odlični gosti koji ih posjećuju. Za kraj valja samo reći Hvar. Taj grad ima sve i još ono nešto više od toga. Povijest, zabavu, atmosferu, imidž. Iz Hvara nam je bilo najteže otići. I zato se u njega vraćamo s nagradom patrole…

Večernjakovi tajni reporteri: Krešo Raguž i Petar Grubišić

Krešimir Raguž dugogodišnji je novinski i televizijski reporter. Za novine je izvještavao iz ratova u Libiji, Iraku, Kurdistanu, Afganistanu, pojasu Gaze, Izraelu, Libanonu, Gruziji i DR Kongu te o sukobima u Nepalu, Boliviji, Ruandi i Burundiju. Na televiziji je emitirao dva putopisna serijala iz Afrike te s Himalaje i iz Zlatnog trokuta. Ukupno je posjetio više od 90 zemalja svijeta, a posljednjih godina specijalizirao se za podsaharsku Afriku. Tamo sada boravi nekoliko mjeseci godišnje. Osim novinarstvom, u Africi se bavi i nizom humanitarnih akcija za pomoć djeci bez roditelja i zaraženima HIV-om.

Večernjakov reporter Petar Grubišić, koji je svoj reporterski zanat pekao u nekoliko tjednih i dnevnih redakcija dok prije šest godina nije došao u Večernji list, cijeli svoj novinarski život provodi na kotačima. Putovanje i pisanje postao je njegov stil života, a u turističkom novinarstvu okušao se prvi put prije četiri godine kada je bio sudionik obnovljene Večernjakove turističke patrole. U toj sezoni Večernjakove patrole pobijedila je Makarska, o kojoj je na toj patroli pisao baš ovaj reporter. Inače, tijekom dugogodišnje novinarske karijere Grubišić je bio i glavni urednik tjednika Arena.

HVAR

smještaj

+ U gradu je pregršt dobrih hotela i vrlo solidnih privatnih apartmana. Za ljude koji uživaju na bazenima dvojbe ne bi trebalo biti – neka bez razmišljanja odu u hotel Amfora

atmosfera

+ Ovoliko bogataša pomiješanih s ovoliko “običnih” ljudi od Hvara stvara sliku ultimativne ležernosti. Nitko ne mari ni za koga, a na koncu se u istim klubovima svi zajedno zabavljaju bez ikakvih razlika. Bit će da nešto ima u ovim starim kalama, nešto čarobno

plaže

+ Kada malo bolje razmislim, zapravo mi je strašno drago što se dnevni ulaz na plažu Bonj naplaćuje gotovo sto eura po osobi. Uređenje i atmosfera na ovom mjestu vrijede milijun. Kako ljetovanje na Hvaru ne bi smjela biti socijalna kategorija – tko voli nek izvoli

U nekim mjestima čarolija, nekima nema pomoći

Četiri mjesta dobila su maksimalan broj bodova. Svako od njih ima sve od lijepog mora, plaža, fino prezentirane lokalne priče, dobre restorane i klubove, čarobnu atmosferu. No, još ima i mjesta kojima nema pomoći.

1. Hvar 100/100

2. Bol na Braču 100/100

3. Dubrovnik 100/100

4. Korčula 100/100

5. Rovinj 95/100

6. Zadar 90/100

7. Split 90/100

8. Makarska 90/100

9. Cavtat 90/100

10. Vrsar 90/100

11. Brela 90/100

12. Pula 85/100

13. Biograd 85/100

14. Cres 85/100

15. Trogir 85/100

16. Novalja 85/100

17. Vodice 85/100

18. Poreč 80/100

19. Mali Lošinj 80/100

20. Šibenik 80/100

21. N. Vinodolski 80/100

22. Vis 80/100

23. Opatija 80/100

24. Pag 80/100

25. Rab 80/100

26. Crikvenica 75/100

27. Tučepi 75/100

28. Krk 70/100

29. Umag 50/100

30. Medulin 30/100

Piše: Tajni reporteri: Krešo Raguž i Petar Grubišić

Izvor:Vecernji listProtected with SiteGuarding.com Antivirus