„Tri prijatelja i otok“ otvorila proslavu 100 godina hvarskog vrtića

Predstavljanjem slikovnice „Tri prijatelja i otok“ u dvorištu Dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“, održane u okviru programa „Noć knjige 2022.“  jučer je i službeno započela proslava 100. obljetnice osnivanja dječjeg vrtića u Hvaru.

Ravnateljica Sanja Ćurin u uvodnoj riječi zahvalila je Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar na suradnji u izdavanju slikovnice koju su u potpunosti osmislila, napisala, ilustrirala i dramatizirala djeca mješovite skupine vrtićke s odgajateljicom Sendi Petrić, a zajedno su je i predstavila kao uvod u brojne aktivnosti i događanja kojima će se, u suradnji s osnivačem Gradom Hvarom, obilježiti veliki rođendan ove pedagoške ustanove.

Vrtić u Hvaru utemeljen je 1922. godine osnivanjem ustanove „Dječje zabavište“, popularno nazivane i „Mala škola“, na inicijativu i pod vodstvom Milke Bučić, predsjednice „Ženske zadruge“, i tada ga je pohađalo više od 100 djece iz Hvara dobi od 3 do 7 godina.

Kako bi se obilježilo čitavo stoljeće organizirane pedagoške skrbi u gradu Hvaru, do sredine svibnja u vrtiću i Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar nastavlja se prikupljanje starih fotografija i materijala koji su se koristili u vrtiću tijekom proteklih sto godina (igračaka, pozivnica, pjesmica, bilježnica i radnih materijala), kao dio velike izložbe koja će biti postavljena u gradskoj Lođi krajem rujna.

Prema najavama Odbora za proslavu 100 godina vrtića, tom prigodom će na kući Kasandrić Dorotka, u kojoj je djelovala prva predškolska ustanova, biti postavljena i spomen ploča posvećena utemeljiteljici organizirane pedagoške skrbi u Hvaru, Milki Bučić.

U okviru velike rođendanske proslave, od 20. i 22. listopada u Arsenalu će biti održani i 13. Dani otočkih vrtića, stručni i znanstveni skup, ove godine na temu „Baština kao poticaj“. Uz brojna događanja u koja će kroz godinu biti uključena i vrtićka djeca svih uzrasta, tijekom prosinca bit će upriličeno i predstavljanje knjige pjesama i priči odgajateljica Dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“.

Proslava 100. obljetnice postojanja vrtića, u organizaciji DV „Vanđela Božitković“ prilika je da se stanovnici grada i otoka Hvara prisjete djelatnika i polaznika u dugoj i bogatoj prošlosti vrtića u Hvaru, kao i prekrasnog razdoblja djetinjstva i druženja u najranijoj dobi.

Foto: Marin Kukić / Foto Marin

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus