Preminula prof. Mirjana Kolumbić

Nakon duge i teške bolesti danas je u Hvaru preminula Mirjana Kolumbić Šćepanović, prof. povijesti umjetnosti, umirovljena viša kustosica Muzeja hvarske baštine, dugogodišnja ravnateljica te ustanove, osnivačica i dugogodišnja voditeljica hvarskog Folklornog društva „Šaltin“.

Njenim odlaskom naš grad i otok ostali su bez ustrajne čuvarice povijesne baštine, žene iznimne volje i duha koja je čitav život posvetila istraživanju i evaluaciji hvarske povijesti, s mislima usmjerenima na njegovu budućnost.

Rođena 1950. godine u Hvaru, diplomirala na Studiju povijesti umjetnosti i filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Muzeju hvarske baštine (tadašnjem Centru za zaštitu kulturne baštine) zaposlena je 1978. godine i tamo je provela gotovo cijeli radni vijek. Od 1980 do 1996. bila je na čelu kao ravnateljica ustanove, a nakon toga, do umirovljenja, radila je kao viša kustosica hvarskog povijesnog kazališta. Iako se svojim djelovanjem u Muzeju hvarske baštine bavila širokim spektrom djelatnosti i aktivnosti, u fokusu njenog znanstveno-istraživačkog interesa bile su ponajviše dvije teme: hvarska folklorna baština i hvarsko povijesno kazalište.

Kao voditeljica povijesnog kazališta ne samo da se bavila muzeološkom prezentacijom kazališta, već je svojim istraživačkim radom najzaslužnija za međunarodno priznanje i promociju hvarskog kazališta kao najstarijeg javnog (komunalnog) kazališta Europe, utemeljenog 1612. na katu zgrade Arsenala, trećeg kazališta po starosti u Europi. Zahvaljujući njenom angažmanu i upornosti, hvarsko kazalište postalo je članom Međunarodnog udruženja povijesnih kazališta Europe Perspectiv, a prof. Kolumbić je, kao autorica Jadranske rute povijesnih kazališta unutar udruženja, povezala kazališta u našoj regiji te nepovratno upisala hvarsko kazalište u kulturnu i povijesnu mapu kazališta Europe.

Njen angažman i doprinos očuvanju folklorne baštine grada i otoka Hvara je nemjerljiv. Uz godine znanstvenog istraživanja, obnovila je i oživjela zaboravljene hvarske plesove, obnovila hvarsku nošnju, a osnivanjem i vođenjem Folklornog društva „Šaltin“ više od 40 godina prenosila ljubav prema folkloru generacijama otočke djece i mladih, surađujući s najistaknutijim stručnjacima na tom području, obogaćujući kulturni i društveni život grada Hvara.

Za svoj rad dobila je i Javno priznanje grada Hvara 2014. godine.

Objavila je velik broj znanstvenih, stručnih i popularnih radova i knjiga, od kojih monografija „Hvar i njegovo kazalište 1612 – 2012“, izdana povodom 400. godine kazališta, zauzima posebno mjesto.

Na žalost, nije dočekala da uzme u ruke svoju posljednju knjigu. „Nonina škrinja – iz folklorne baštine otoka Hvara“, objavljena krajem prosinca u suizdavaštvu Instituta za etnologiju i folkloristiku, Etnografskog muzeja Split i Grada Hvara upravo putuje iz tiskare u Hvar. Otvorit ćemo je uskoro, kao zalog za budućnost našeg otoka i zahvalu prof. Kolumbić za njen ogroman doprinos hvarskom kulturnom, znanstvenom i društvenom životu.

Posljednji ispraćaj prof. Mirjane Kolumbić Šćepanović bit će u utorak, .3. siječnja, u 15 sati, na gradskom groblju u Hvaru. Neka joj je laka hvarska zemlja. Obitelji izražavamo iskrenu sućut.Protected with SiteGuarding.com Antivirus