Potpora FLAG-a Škoji projektu Geostaza – hvarski tsunamit 66

Projektu „Geostaza – hvarski tsunamit 66“, koju je Grad Hvar prijavio na natječaj FLAG-a Škoji za Mjeru 2.2 “Promicanje zaštita okoliša i prirodne baštine u području ribarstva/akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena”, odobrena je potpora u stopostotnom iznosu od 1.509.400,00 kuna.

Odlučeno je to na sjednici Upravnog odbor FLAG-a Škoji koji je odabrao čak 6 projekata za dodjelu potpore u ukupnom iznosu 5.486.119,68 kuna, pristiglih na natječaj za Mjeru 2.2, koji će biti upućeni na odobrenje Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede RH.

Geostaza – hvarski tsunamit 66 prostirat će se duž urbane šetnice na području grada Hvara i sastojat će se od polazne točke s preglednom popularno-geološkom kartom grada Hvara i ucrtanom geološkom stazom i info-točaka na 7 lokacija s pratećim grafičkim prilozima i fotografijama. Jedna od info-točaka bit će prostor Mlina koji će se obnoviti i opremiti kako bi mogao biti iskorišten kao prostor za geološki i paleontološki postav te za smještaj suvremene multimedijalne interpretacije pradavnog morskog okoliša.

Obilježavanjem posebnih točaka na geostazi informirat će se posjetitelje o nastanku i vrijednosti samog okoliša, te potaknuti doživljaj obalnog pojasa kao prirodne cjeline koju treba sačuvati te kontinuirano čistiti zbog cjelogodišnjeg doživljaja još uvijek očuvane nežive prirode u urbaniziranom dijelu grada Hvara. Projektne aktivnosti obuhvaćaju i ronilačku akciju čišćenja podmorja u akvatoriju grada Hvara te edukativne ekološke radionice obrade otpada prikupljenog iz mora.

Razvojem geološke staze u Hvaru želi se očuvati i promovirati prirodne vrijednosti kroz prikaz pojava nastalih u pradavnom moru te nastanak današnje obale čiji je uzrok taloženje morskih organizama.

Više o odabranim projektima na stranicama FLAG-a Škoji.

Foto: FLAG Škoji

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus