Obilježen Svjetski dan prve pomoći i na Hvaru-2018.

„Prvi odgovor unesrećenima na cesti“ moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji je 8. rujna obilježen na otoku Hvaru u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Hvar. U nastavku pročitajte njihov osvrt na ovu važnu akciju.

 

Svake godine druge subote u rujnu obilježava se SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI čiji je cilj osvijestiti građane o potrebi poznavanja pružanja prve pomoći.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta osnutkom Međunarodne organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Ovogodišnji moto je: “PRVI ODGOVOR U NESREĆAMA NA CESTI”, apelirajući da je prvi odgovor upravo prva pomoć osobe koja se nađe najbliže. Možda baš Vi možete biti prva prisutna osoba.

Crveni križ otoka Hvara je povodom Svjetskog dana prve pomoći u suradnji s otočkim Domom za starije i nemoćne , pregledavao kutije prve pomoći te anketirao vozače o njihovom znanju i iskustvu iz ovog svima bitnog područja. Također je tu izvršeno mjerenje dnevnog i tromjesečnog šećera u krvi / HbA1c /korisnicima Doma koji su bili oduševljeni posjetom predstavnika Crvenog križa . Isti su pregledi odrađeni i u ambulanti u Starome Gradu u suradnji s patronažnom sestrom Marinom Potočnjak.

Svjetski dan prve pomoći je jedinstvena prilika da podsjetimo na važnost njenog poznavanja, posebno zadnjih godina kada je broj prometnih nesreća sve veći i kada je poznavanje prve pomoći najveći pomagač u spašavanju ljudskih života. Dužnost svakog vozača jest pomoći povrijeđenim osobama, u većini slučajeva brza intervencija osoba koje se nađu na mjestu nesreće i pruže prvu pomoć i jest presudna u spašavanju unesrećenih.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti. Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna, ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Hvar.Protected with SiteGuarding.com Antivirus