O hvarskom kazalištu povodom Međunarodnog dana povijesnih kazališta Europe

Na inicijativu međunarodne udruge Perspectiv  danas se obilježava Međunarodni dan povijesnih kazališta Europe, s ciljem promocije i očuvanja starih teatara te njihove integracije u suvremenu kulturnu ponudu. Tim povodom u hvarskom kazalištu održat će se predavanje prof. Mirjane Kolumbić na temu „Što je grad bez teatra? – hvarsko kazalište u okviru povijesti europskog teatra“, uz sudjelovanje glumaca Dramskog studija mladih Hvar, s početkom u 19 sati.

Hvarsko kazalište utemeljeno 1612. godine, najstarije komunalno kazalište Europe i treće ukupno po starosti, svečano je otvoreno u svibnju ove godine nakon više od dvadeset godina obnove. Sam projekt obnove nagrađen je godišnjom nagradom Ministarstva kulture „Vicko Andrić“ za 2018. godinu koja je dodijeljena skupini suradnika za cjelokupan rad na obnovi zgrade Arsenala i Hvarskog kazališta, koja „predstavlja neprocjenjiv znanstveni doprinos proučavanju povijesti europskih kazališta, ali i razvitka grada Hvara“, kako stoji u obrazloženju.

Kazalište je član udruge Perspectiv od 2003. g. preko Muzeja hvarske baštine i uključeno je u Jadransku rutu koju je osmislila prof. Kolumbić, tadašnja kustosica kazališta. Europske kazališne rute udruga Perspectiv pokrenula je kao projekt zemljopisno i povijesno povezanih kulturno-turističkih ruta u koji je bilo uključeno šesnaest partnera iz dvanaest zemalja, s ciljem povezivanja 120 najbolje sačuvanih kazališnih kuća Europe.Protected with SiteGuarding.com Antivirus