Noć kazališta ponovno u hvarskom teatru

Povodom obilježavanja Europske Noći kazališta Grad Hvar organizirao je dvodnevni program koji je uključivao razgled kazališta i stručno vodstvo s prikazom obnove kazališta u subotu navečer te izvedbu predstave „Voliš li me?“ Teatra Exit i Zagrebačkog glumačkog ateljea u nedjelju, 21. studenoga.

Povodom Noći kazališta, hvarski teatar ponovno je bio ispunjen intenzivnom glumačkom energijom, smijehom i oduševljenim aplauzom publike koja je toplo pozdravila izvedbu Vesne Tominac Matačić i Žige Čamernika u predstavi redatelja Janeza Vajevca.

Hvarski teatar utemeljen je 1612. godine na katu zgrade Arsenala, treće je najstarije kazalište u Europi i prvo koje je bilo otvoreno za sve staleže, stoga i nosi titulu najstarijeg javnog, odnosno komunalnog kazališta Europe.

Zatvoreno gotovo dva desetljeća zbog temeljite obnove čitave zgrade Arsenala, svečano je otvoreno 2019. pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture i od tada ponovno na svojim daskama ugošćava glumce i izvođače iz čitave Hrvatske. Kako je zbog pandemije broj planiranih izvedbi u proteklih godinu i pol dana bitno smanjen, raduje interes naših sugrađana za predstave u kazalištu, ali i za informacije o projektu obnove koji je 2020. godine dobio najprestižniju europsku nagradu za baštinu Europa Nostra u kategoriji konzervacije.Protected with SiteGuarding.com Antivirus