Noć kazališta 2021. u Hvaru

Trinaesta Noć kazališta koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 20. studenog u 61 instituciji u 41 mjestu u RH, i to ponovo u živoj interakciji publike i kazališnih umjetnika te uz niz popratnih programa i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

U gradu Hvaru tim povodom održat će se dva programa u hvarskom kazalištu: u subotu, 20. studenoga, od 18 do 20 sati bit će organiziran razgled uz stručno vodstvo i prikaz obnove kazališta, dok će u nedjelju, 21. studenoga, u 19 sati biti izvedena predstava “Voliš li me?”, Teatra EXIT iz Zagreba, u koprodukciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Studija EXIT. Ulaz je besplatan, uz predočenje EU COVID potvrde ili negativan test koji će se besplatno moći napraviti na ulazu, sat vremena prije početka predstave.

Ove godine u manifestaciji sudjeluje preko 60 kazališta u čak 19 županija i više od 40 mjesta. Za razliku od prošle godine većina programa bit će izvedena uživo za publiku, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Viša stručna suradnica, voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava, Sandra Banić Naumovski istaknula je kako su hrvatska kazališta, unatoč izazovnim uvjetima za održavanje i organiziranje kazališne djelatnosti, pokazala izniman interes, prilagodljivost i želju da i ove godine sudjeluju u manifestaciji Noći kazališta. Banić Naumovski izrazila je posebno zadovoljstvo što su se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima i udaljenosti od kulturnih središta, Noći kazališta ponovo priključila i dva otoka – Šolta i Hvar.

Trinaesta Noć kazališta počet će već 19. studenoga izvedbama u Bujama, Dugom Selu, Krapini, Koprivnici i Opatiji. Središnja manifestacija, u subotu 20. studenoga, u kojoj sudjeluje većina kazališta, počet će svečanim otvorenjem u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, no mnoga kazališta već od ranog jutra započinju sa svojim programima za najmlađe.

Sve završava u nedjelju 21. studenoga u Županji i Hvaru, a Banić Naumovski je posebno izdvojila i programe u Omišu, Čakovcu, u Zagrebu u kazalištu Mala Scena, te u Zaprešiću u Max Teatru.

Paralelno s Noći kazališta razvijala se i Europska noć kazališta, koja se pod nazivom European Theatre Night održava u zemljama Europske unije i izvan nje, a ove godine u manifestaciji sa svojim programima paralelno sudjeluju Češka, Slovačka, Austrija, Bugarska i Bosna i Hercegovina.
Cilj je manifestacije podići vidljivost izvedbenih umjetnosti i raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, a obuhvaća javne ustanove i nezavisne izvedbene družine te pokriva sve grane izvedbenih umjetnosti – od drame, opere, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa, s velikim naglaskom na promišljanje i koncipiranje interaktivnih popratnih sadržaja za aktivno uključivanje građana.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te počasnim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Noc-kazalista-2021-webProtected with SiteGuarding.com Antivirus