Manifestacija knjige i u gradu Hvaru

Nakon što se u nedjelju 22. travnja obilježio „Dan hrvatske knjige“, u ponedjeljak, 23. travnja u cijelom svijetu se održala manifestacija „Noć knjige 2012.“
Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. Umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Joseph Pla i manuel Mejia Vallejo. U SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj itd. na ovaj datum se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

Dan Hrvatske knjige se obilježava odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996. godine u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

„Noć knjige 2012“ se prvi put ove godine održala u Hrvatskoj. U više od 45 gradova širom Hrvatske odvijao se raznovrstan i široj publici zanimljiv program, koji je trajao od 18 do 01 sat iza ponoći.

Ovoj manifestaciji pridružila se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar. Pošto je obavijest o organizaciji manifestacije stigla tek 20-ak dana prije samog početka, vrijeme za planiranje je bilo prilično kratko, ali ipak smo uspjeli organizirati pristojan program. U 18 sati u Loggi je prof. Milan Lakoš djeci vrtićke dobi čitao slikovnicu iz svog djetinjstva „Djedo mornar i unuk kapetan“ koju je onomad znao recitirati napamet. Nakon prof. Lakoša, djecu je zabavljala Zvjezdana Čagalj, spisateljica za djecu, koja je recitirala svoje priče i pjesme. Program u Loggi je trajao do 19:30, a zatim je započeo program u skromnim prostorijama Gradske knjižnice u tzv. Palači Vukašinović. Prije samog početka programa skype videovezom smo se uključili u središnju proslavu „Noći knjige“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čime smo potvrdili naše sudjelovanje u manifestaciji, a posjetitelji NSK su mogli vidjeti pune prostorije Hvarske knjižnice. Program u Knjižnici Dramski studio mladih je započeo s čitanjem Shakespearea na stranim jezicima (Engleski, Talijanski, Njemački, Francuski), a završili su s čitanjem svoje nove predstave „Zelene škure“. Hvarsko obilježavanje „Noći knjige“ ipak nije potrajalo do iza ponoći, ali za prvu godinu je najvažnije da smo se pridružili ovoj svjetskoj manifestaciji i da smo sudjelovali s kvalitetnim programom. Za sljedeću godinu već razmišljamo o bogatom programu kojim ćemo zainteresirati stare i buduće korisnike Gradske knjižnice i čitaonice Hvar.

Za OH, tekst, foto i video: Eduard Visković

Izvor: www.otok-hvar.comProtected with SiteGuarding.com Antivirus