Još jedan top 10 – Otok Hvar sedmi

Evo Hvara opet na top-ljestvicama svjetskih najotoka. Kako donosi portal dnevnik.hr, ovoga puta popis je objavio Yahoo!, lista se odnosi na čudesne neotkrivene otoke, a u svjetskoj konkurenciji Hvar je dospio na 7. mjesto.
Na desetom mjestu ove liste nalazi se grčka Kefalonia koja je, istina, prvo razotkrivanje svjetskih razmjera imala još 2001. kad je tamo sniman film ‘Mandolina kapetana Corellija’.
Deveti je francuski St.-Pierre i Miquelon, nedaleko od kanadskog Grand Banksa. Kako su sastavljači liste uz svaki otok dali i „ne propustite!“ preporuke, na ovom otoku tijekom ljetnih mjeseci ne bi trebalo propustiti lokalni baksijski festival ili festival morskih plodova.
Osmo mjesto zaslužio je australski otok Fraiser, najveći pješčani otok na svijetu koji je zahvaljujući svojim ljepotama stigao i na jednu važniju listu, a to je ona UNESCO-ve svjetske baštine. Na ovoj Yahoo!-ovoj je jer je, među ostalim, meka za backpackere s australske istočne obale. Turisti tamo imaju, navode sastavljači, na raspolaganju i unajmljivanje vozila s pogonom na sva četiri kotača, planinarenje na pješčane klifove uz društvo rijetkih ptičjih vrsta, ali i ponekog krokodila iz više od 100 jezera.
Na sedmom je mjestu naš Hvar za kojega se navodi – da citiramo kolege s dnevnik.hr portala „da je već dugo vremena omiljena destinacija poznatim osobama, među kojima je i princ Harry“. Ne spominju ni UNESCO, ni kulturu, ni prirodne ljepote, ni 400 godina kazališta, ni 150 godina turizma, ni milijune gostiju koji su ovaj otok već otkrili.
Šesto mjesto ide Hondurasu i otoku Roatan „koji posjetitelje očarava ribljim vrstama u svim bojama“.
Rajski Havaji svog predstavnika imaju na petom mjestu. Tamo su Yahoo-ovci smjestili otok Molokai na kojem osim uživanja na plaži možete jahati na mazgi ili planinariti.
Na četvrtom mjestu je otok Guernsey, jedan od Channel otoka kraj francuske obale, a treći je tanzanijski otok Mneba. Za ovaj otok kažu da je toliko tih da možete čuti tišinu (gotovo kao na Hvaru zimi), no bit će da je tajna u eksluzivnosti. Naime, na njemu se nalazi samo 10 luksuznih koliba.
Na drugom mjestu prema odabiru Yahooa je vijetnamski otok Phu Quoc, za kojeg kažu da je za sada još uvijek povoljan (za što?!), no, na umu treba imati i ‘nevidljivu’ prisutnost vojske s obzirom na blizinu Kambodže.
Na prvom mjestu je karipski otok Tobago, savršen za turiste željne mira i tišine, ali i netaknute prirode. Posjetitelji mogu unajmiti vodiča za put kroz prašumu u kojoj se čuje pjesma 58 različitih vrsta ptica.

Dragi čitatelji, neizmjerno smo ponosni na još jedno zasjedanje našeg otoka na top-nečega-ljestvicu, jer to Hvar uistinu zaslužuje. Korist od ovakve promocije je nemjerljiva. Naći se u istom društvu sa svjetskim destinacijama velika je stvar.
Da, slažemo se, Hvar je zaista čudesan otok. Ali ne zato što je tamo partijao princ Harry i ostali domaći i strani selebovi, nego iz bezbroj drugih razloga. Neke od njih sa zadovoljstvom svojim čitateljima, malo po malo, otkriva i ovaj portal. Na sreću, i u svjetskim razmjerima.

Za OH: Katija Vučetić

Izvor: www.otok-hvar.comProtected with SiteGuarding.com Antivirus