Jedro Tonke Alujević u gradskoj Lođi

Izložba “Od jedra pod kojin san plovila” autorice Tonke Alujević bit će otvorena u utorak, 7. kolovoza u 20 i 30 sati. , u okviru obilježavanja 150. godišnjice organiziranoga turizma u Hvaru. U gradu koji je stoljećima bio metropola mora, a u drugoj polovici 20. stoljeća i središte međunarodnih modnih događanja, bit će prikazane modne kreacije nastale od jedra.

Tonka Alujević rođena je 1964. godine u Splitu, djetinjstvo je provela u Hvaru, završila je umjetničku školu, studirala na Filozofskom fakultetu etnologiju i španjolski jezik. Niz godina radila je kao modni kreator i organizator modnih revija u diplomatskim krugovima. Izrađuje umjetničke mozaike od murano stakla, kamena i mramora za hotele, crkve i privatne objekte. Tonka piše kolumne, scenarije, knjige, režira putopise i to uglavnom na čakavici.

Autorica o inspiraciji za izložene radove ističe: “Morske milje, one oceanske, mediteranske i jadranske potrošile su i umorile jedra. Jedno od njih, ono glavno, godinama će ležat u konobi. Sve do jednog poziva na modnu reviju koja će ga pritvorit u točno deset haljina. Kolekcija je nastala u dahu. Sve skice nacrtane su kemijskom olovkom na dlanu. Pucale su igle i konci, poštivale se zakonitosti krojačkoga zanata, ali jedro je vodilo igru. Modeli su autentični, na njima je ostala sva ruzina i sol, lahori i nevere… tako da u bilo kojoj od ovih haljina slučajni pad u more ženu može učinit još elegantnijon.”
Tonka Alujević autorica je mozaika „Otisak prsta“ postavljenog 2016. godine u gradskom parku u Hvaru, posvećenog izumitelju daktiloskopije Ivanu Vučetiću, rođenom Hvaraninu, kojemu je Grad Hvar u srpnju obilježio 160. godišnjicu rođenja postavljanjem Multimedijalnog projekta „Vučetić/Vucetich“ u Lođi. Niz zanimljivih događanja u ovom spomeniku baštine nastavit će upravo izložba “Od jedra pod kojin san plovila”, koja će biti otvorena do 22. kolovoza.Protected with SiteGuarding.com Antivirus