‘Iznajmljivači na Jadranu, ujedinimo se!’

Osnivači Udruge obiteljskog smještaja “Hvare moj” ustraju na objedinjavanju svih kvalitetnih kapaciteta u Gradu Hvaru, a uz marketinške aktivnosti istodobno iniciraju pokretanje tromih institucija u turizmu ka promjenama zakonske regulative koja u sadašnjem trenutku koči razvoj ideja i investicija.

Znajući da njihovi vrijedni kapaciteti veći dio godine stoje neiskorišteni, Hvarani žele vjerovati da će uskoro biti bolje, tj. da se bavljenjem turizmom može vratiti uloženo i živjeti od svoga rada.

- Gotovo isti problemi opterećuju sve one koji su ulaganjima u obiteljske objekte planirali osigurati egzistenciju sebi i svojoj djeci.

Stoga smo inicirali osnivanje istih udruga od Istre do Dubrovnika, a uz lokalnu upravu našu snagu i udio u turističkom prometu prva je prepoznala i podržao HGK-Sektor za turizam, koji vodi gđa Ondina Šegvić – rekla je Ana Popović, predsjednica Udruge “Hvare moj” i Sekcije obiteljskog smještaja pri HGK-u.

Na taj način dobili su mogućnost aktivnog sudjelovanja u izradi Strategije razvoja turizma, no aktivistima dviju udruga ponajviše smeta to što drugi umjesto njih odlučuju o trajanju turističke sezone, ali i loša povezanost otoka i kopna.

Nažalost, ima i onih čisto “tehničkih” stvari koje bi sadašnje stanje mogle vrlo brzo i bez puno novca promijeniti nabolje samo da je dobre volje.

- Mnogi znaju da je grad Hvar početkom 70-ih godina prošlog stoljeća imao zimski bazen, sportsku i kongresne dvorane te razvijen zdravstveni turizam. Pitamo se možemo li to ponuditi opet.

Može li se brže rješavati uporabne dozvole za postojeće turističke objekte, povećati cenzus ulaska u PDV-sustav sa 85.000 na 250.000 kuna i na taj način suzbiti sivu ekonomiju? – kazala je Popović, dodavši da se umjesto selektiranja gostiju u priobalju sve više mora govoriti i o turizmu izvan ljetne sezone, za što je potrebno osigurati uvjete dolaska sportskim klubovima, umirovljenicima, pa i djeci s bronhijalnim problemima.

Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus