Ipak se kreće!

Još prije skoro tri godine, kao mlad i zelen ušao sam u lokalnu političku arenu sa ciljem da neke stvari pokrenem na bolje i time pridonesem razvoju našeg škoja. Pri završetku turističke sezone 2009. zatražio sam sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća o turizmu na kojoj bi raspravljali o problemima koji se javljaju tijekom sezone ali i novim idejama koje bi pridonijele produženju iste. Rasprava je bila kvalitetna ali nažalost većina zaključaka sa sjednice ostala su samo mrtvo slovo na papiru. Jedan od mojih prijedloga bilo je i uređenje starih putova i njihovo markiranje. Sudeći po izrazima lica nekih kolega vijećnika nisam imao dojam da su me u potpunosti shvatili.

Naime,  turističku sezonu na Hvaru prvi otvaraju nautičari, biciklisti i pješaci. Dok nautičari i biciklisti imaju koliko toliko izbora za pravce svojeg kretanja, pješacima  je ostalo samo par makadamskih putova od kojih je najprometniji onaj od Velog Grablja preko Malog Grablja do Milne.

Sa kolegicom Veselkom Huljić (Hvar Adventure) u više navrata sam razgovarao o načinima obogaćivanja turističke ponude te smo odlučili kontaktirati HGSS radi pomoći pri označavanju pješačkih staza. Nažalost, zbog zauzetosti HGSS-ovaca na sličnim projektima na nama susjednim otocima  ideja tada nije realizirana.

Prošle godine pred samu sezonu, osnovan je LAG (Lokalna akcijska grupa) čijem je osnivanju nazočio i gradonačelnik Bebić koji mi je tom prigodom uručio poziv za sastanak sa HGSS-om kojem on nije mogao nazočiti. Vinko Prizmić iz HGSS-a nas je upoznao sa idejom markiranja pješačkih staza i izradom mape koja će objediniti sve pješačke staze na otoku Hvaru. Zadatak smo prihvatili vrlo ozbiljno te je već sljedeći tjedan Georges Buj (TZ Hvar) sazvao sastanak razrade operativnog plana. Osim mene i Vese, kao predstavnika agencija koje nude aktivni odmor, sastanku je prisustvovao i Šime Fio (Hotel Podstine). Ucrtali smo na kartu sve staze koje su nam se činile atraktivnima, tjednima pješačili da bi vidjeli u kakvom su stanju a Georges je to sve marljivo bilježio GPS-om.

Konačno se krenulo u čišćenje. Ekipi su se pridružili Riki Novak (Pelegrini tours), Vinko Petrinović (Viking diving centar) i Dean Roić (Hvar Adventure). I tako iz tjedna u tjedan, kako je tko mogao, činili smo stare putove prohodnima. Zlobnici, koji od stabla ne vide šumu, reći će da to radimo iz vlastitog interesa, međutim je li baš tako? U čišćenju starih težačkih puteva sudjelovali su i vlasnici agencija koje se ne bave takvom vrstom ponude ali koji su u ovom projektu prepoznali značaj za hvarski turizam.

Nakon uređenja putova uslijedilo je markiranje a potom slijedi postavljanje oznaka lokaliteta sa kratkom legendom, udaljenosti i imena staza. Američke agencije koje već godinama organiziraju hodačke ture od domaćih ljudi su doznali za neke stare putove te su ih označile svaka svojom bojom što je zbunjivalo slučajne šetače. Markiranjem staza po “zakonima struke” oznake postaju shvatljive svakome, ne ostavljajući u dilemi: skrenuti desno ili lijevo? Mape pješačkih staza bit će dostupne svima pa će staze moći koristiti i turisti koji žele istražiti Hvar “o svom poslu”.  Što pješačke staze znače za hvarski turizam? U dvije riječi: produženje sezone. Dobrom promocijom Hvara kao idealne destinacije za aktivni odmor u samo par godina možemo očekivati veći broj turista koji će stizati u proljeće i kasnu jesen. A to je ono što svi skupa želimo, zar ne?

Siniša Matković-Mikulčić (Secret Hvar)

Izvor: www.otok-hvar.comProtected with SiteGuarding.com Antivirus