Hvarsko povijesno kazalište u sklopu EU-projekta PERSPECTIVE

Hvarsko povijesno kazalište, preko Muzeja hvarske baštine, član je međunarodne udruge starih teatara Europe – Perspective, osnovane 2003. godine. Udruga obuhvaća stare teatre Europe, od prvih nastalih u Vicenzi i Sabbionetti krajem 16.st., preko hvarskog koji slijedi 1612. g., sve do teatara izgrađenih zaključno s 1910. godinom. Svrha ove udruge je objediniti stare teatre Europe, omogućiti članovima i stručnjacima koji ih vode međusobno upoznavanje, razmjenjivanje iskustava i pomaganje u održavanju, restauriranju i revitaliziranju njihove scenske funkcije. U smislu što bolje i suvremenije integracije starih teatara u suvremenu kulturnu ponudu, osmišljene su tzv. teatarske rute kojima se kroz Perspective osmišljeno vodi zainteresirane posjetitelje u upoznavanje teatara. U jednu od tih ruta, „Adriatic ruta“ uključeno je i hvarsko povijesno kazalište, za koju će program osmisliti Muzej hvarske baštine.

Od samog osnutka ove udruge, Muzej ima izuzetno dobru suradnju s Perspectivom, posebno s izvršnim tajnikom g. Carstenom Jungom. U međuvremenu gospodin Jung je u nekoliko navrata posjetio naš Muzej, Kazalište i gradske strukture. Također je održana je i jedna godišnja skupština Glavnog odbora Perspectiva u hvarskom Kazalištu i Muzeju hvarske baštine. Godine 2005. prof. Mirjana Kolumbić je na konvenciji Perspectiva u Bury st. Edmunds u UK, održala predavanje “Hvarsko kazalište – najstarije javno kazalište Europe”. Prošle godine prof. Nives Tomasović održala je, također na konveciji Perspectiva u Lytomišlu u Češkoj Republici, predavanje na temu povijesne i buduće namjene hvarskog Arsenala s Kazalištem.

Pripremajući se za obilježavanje 400. obljetnice hvarskog Kazališta, Perspectiv je, u suradnji s Muzejom hvarske baštine, osmislio Program koji je usvojen od Europske Unije. Na taj je način Muzej postao partner u Programu vezanim za Adriatic rutu te obilježavanje ove značajne obljetnice našeg Kazališta na europskoj razini. U okviru tog projekta  u listopadu će u Hvaru biti održana skupština Perspectiva vezana za hvarsku obljetnicu, što je Muzej predložio na sastanku odbora u Beču još 2008. godine. Ovo je od izuzetne važnosti za hvarsko Kazalište, Muzej i grad Hvar, a konačno i za Republiku Hrvatsku, jer će nam otvoriti mogućnost valorizacije povijesti i budućnosti ovog našeg spomeničkog veterana.

Za OH: Mirjana Kolumbić, prof.

Foto: FotoFOR

Izvor:www.otok-hvar.hrProtected with SiteGuarding.com Antivirus