Hvarska srca za Antoniju operiranu od sarkoma

U sklopu nedavne proslave Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana I. pape i mučenika, Gradsko društvo Crvenog križa nastavilo je provođenje “Akcije za spas” hvarske djevojčice Antonije koja je operirana od sarkoma.

Aktivistima su se priključili i učenici 4. razreda OŠ “Hvar” s učiteljicom Sunčicom Lakoš, inače uključeni u program Crvenog križa “Odgoj za humanost”, koji su oslikali oblutke na temu grada i njihove oboljele prijateljice, te ih prodavali posjetiteljima štanda na gradskoj Pjaci.

Mladež Crvenog križa sugrađanima je nudila sendviče sa slanom ribom i domaćim lepinjama, te izvorne kolače što su ih napravile vrijedne žene iz Hvara i Staroga Grada.

- Djevojčica je u karanteni radi presađivanja matičnih stanica i nužno je osigurati dodatan novac za njezinu kompliciranu i mukotrpnu rehabilitaciju. Nastavljajući akciju, mi smo za tu namjenu uprihodili 13.500 kuna, a osobito se radujemo što je fra Joakim Gregov, jedan od dobitnika nagrade Grada, odlučio svojih 5000 kuna donirati za malu Antoniju.

Također smo zahvalni Sekciji ugostitelja grada Hvara, “Sunčanom Hvaru”, otočnim vinarima i Srednjoj školi “Hvar” što su cjelokupan prihod sa svog “hvarskog stola” namijenili za njezino liječenje, jer i to pokazuje da svi dišemo kao jedan kad je u pitanju djevojčica i njezina obitelj, koja je najviše pogođena ovom nemilom sudbinom – kazala je Maja Budrović, ravnateljica GD Crvenog križa.

Štand Crvenog križa posjetili su hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, njegov viški kolega Ivo Radica, dr. Dino Carić i mnogi drugi, podržavajući tako ne samo akciju, nego i Dan ružičaste vrpce kojim se obilježava borba protiv raka dojke.

‘Biciklom za Antoniju’

U akciju pomoći teško bolesnoj djevojčici Antoniji uključio se i Rotary club Hvar, unatoč oštrom vremenu koje je posljednjih dana prevladavalo u cijeloj Dalmaciji, organiziravši osmu otočnu biciklijadu na srednje teškoj stazi od Jelse do Vrbanja i natrag, ukupne dužine 12 kilometara, pod sloganom “Biciklom za Antoniju”.

Tako se tom već prepoznatljivom godišnjem klupskom spektaklu hvarskih rotarijanaca odazvalo čak dvjestotinjak sudionika, s time da biciklijada ni ove godine nije imala natjecateljski karakter, jer se ona tradicionalno vozi pod motom “važno je sudjelovati”.

- Naše biciklijade uvijek imaju poseban slogan i cilj, a sada smo u dogovoru s Crvenim križem odlučili čisti prihod donirati obitelji iz Hvara čija je malodobna Antonija oboljela od teške bolesti.

Budući da je samo njezina operacija u inozemstvu stajala oko 200.000 kuna, sasvim je jasno da je za liječenje djevojčice potreban znatan novčani iznos. Veći dio je, na svu sreću, prikupljen u prijašnjim dobrotvornim akcijama, međutim, dugotrajna rehabilitacija koja tek slijedi iziskuje dodatnu financijsku pomoć – kazao je predsjednik Rotary cluba Hvar Vicko Zaninović.

Humanitarci iz vrtića

Čelnik rotarijanaca napominje da zainteresirani sve do 20. listopada svoje priloge mogu uplatiti na žiroračun broj 2330003-1100034083 s naznakom “Za biciklijadu”. Zanimljivo je da su doprinos popularizaciji korištenja bicikla na Otoku sunca dali i polaznici Dječjeg vrtića Jelsa.

Svim sudionicima su po popularnim cijenama prodavane zaštitne kacige i T-majice s logom akcije, dok je za njih i posjetitelje priređena bogata lutrija (laptop, bicikl, mobiteli, itd.).

Ipak, glavna atrakcija ove turističko-rekreativne manifestacije bila je disciplina “Tko sporije!”, upriličena na Trgu hrvatskog narodnog preporoda.

Sveukupni pobjednik tog vrlo zanimljivog natjecanja bio je učenik Marijan Zec iz Staroga Grada – Farosa, koji je zaista iznimnom spretnošću za svoj razred osigurao besplatni jednodnevni izlet, tako da će veselja za njegove vršnjake biti i u mjesecima koji dolaze.

Napisao i snimio: Mirko Crnčević

‘Uplatite novčane priloge’

Ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Maja Budrović poziva sve ljude dobre volje da uplate novčane priloge za Antonijino liječenje na žiroračun 2330003-1100112543 – Crveni križ Hvar, kod Splitske banke.

Izvor:Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus