Hvarani u Novu godinu s Parnim valjkom

Ovoga vikenda počinje obilježavanje božićno-novogodišnjih blagdana u gradu Hvaru programom koji će se održavati od 9. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine u organizaciji Grada Hvara te brojnih gradskih udruga i institucija. U Novu će Hvarani i njihovi gosti uploviti dočekom na glavnom gradskom trgu uz svevremenske hitove Parnog valjka, atmosferi će pridonijeti i adventske kućice, a tradicionalna sportska događanja – 36. malonogometni turnir i 40. novogodišnja regata – nezaobilazan su dio dobro poznatog hvarskog blagdanskog šušura.

Veći dio događanja održavat će se u gradskoj Lođi i na Pjaci, uz božićne koncerte i nastupe u katedrali sv. Stjepana,. I ove će godine ispred Lođe biti postavljene adventske kućice s prigodnom ugostiteljskom i zabavnom ponudom te redovitim DJ programom.

Božićno-novogodišnja događanja započinju promocijom knjige „Svjetlost na vratima vremena“ hvarskog pjesnika Tina Kolumbića koja će se u petak, 9. prosinca održati u Lođi u organizaciji Muzeja hvarske baštine, Gradske knjižnice i čitaonice i Grada Hvara, a povodom pjesnikovog 80. rođendana. Promociju knjige u rodnome gradu imat će i spisateljica, novinarka i svjetska putnica Tonka Alujević, također u Lođi, i to u petak, 23. prosinca, kada će Hvaranima predstaviti svoju novu zbirku „Villa Kufer“.

Smijehom, igrom i pjesmom kroz blagdane

U subotu, 10. prosinca, gostuje Sinjsko pučko kazalište sa svojom nagrađivanom izvedbom popularne predstave „Cinco i Marinko“ autora Mate Matišića, inače suradnika i prijatelja prerano preminulog hvarskog redatelja Marina Carića. Upravo Marinu u spomen Srednja škola Hvar već 16 godina u prosincu obilježava „Marinove dane“ koji će se ove godine održati 11. i 12. prosinca u Muzeju Franjevačkog samostana pod nazivom „Štorijama, pjesmama i plesnim koracima kroz malena mjesta srca moga“.

Uz „Dječju čarobnu noć“, glazbeno-scenski kolaž koji će u dvorištu dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“ odgajateljice pokloniti djeci, najmlađe će zabaviti i „Božićne zavrzlame“ Plesnog studija mladih Hvar kao uvod u dodjelu božićnih darova u Lođi. Plesni studio mladih nastupit će i u Katedrali plesnom predstavom „Milost“. „Kako do bora za Božić“ u Lođi će otkriti mladi glumci iz Glazbeno-scenske udruge Stella Maris Hvar, tradicionalni božićni nastup održat će i Baletni studio Hvar, a djeca OŠ će svojim prigodnim programima razveseliti i vršnjake i roditelje.

Veselja ne bi trebalo nedostajati na adventskim kućicama ispred Lođe gdje će uz odrasle zabavu naći i djeca uz radionice, igre i čitanje priča. ali i kićenje drvca koje će po prvi puta u suradnji s ronilačkim klubom Viking biti postavljeno pod morem. Božićnom ugođaju pridružuje se i Kino Mediteran prigodnim programom u kojem predstavlja „Sve najbolje“, najnoviji hit Snježane Tribuson. Kako bi i početak 2017. bio obilježen u velikom stilu pobrinut će se skupina entuzijasta „Polarni tovari“ koji će zajedno sa Savezom PlatFORma prvog dana u Novoj organizirati 2. novogodišnji skok u more na kupalištu Bonj.

Božićni koncerti održavat će se u katedrali sv. Stjepana, a prvi će nastupiti nagrađivani Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita, višestruki državni prvaci u kategoriji školskih zborova koji su se tom titulom okitili i ove godine. Katedralni zbor sv. Cecilije održat će svoj tradicionalni koncert na blagdan sv. Stjepana, slijedi zajednički božićni koncert hvarskih klapa Bodulke i Galešnik te Pjevačkog društva Hvar, a dan nakon toga nastupit će dječji zbor Stellice, mladi gitaristi i mješoviti zbor Glazbeno-scenske udruge Stela Maris. Božićni program završit će nastupom vokalno-instrumentalnog sastava „Stvoreni“ u nedjelju, 8. siječnja, u Katedrali.

 

Parni valjak i hvarska tradicija za veliko finale

Koncertni program na Trgu sv. Stjepana započet će u utorak, 13. prosinca nastupom Triangle benda iz Splita ispred Lođe, nastavit će se koncertom mladog blues banda Levanda Kids, a otočanima će se predstaviti i splitska pjevačica i glumica Marina Fernandez. U petak, 30. prosinca, na Pjaci će biti održan koncert hvarskih bendova Old Stars, Cvjetni pelud, Honey Desease i Levanda Kids uz gostovanje grupe Ex-Yu Rock, kao uvod veliko finale koje slijedi na Staru godinu.

Završetak godine u Hvaru teško je zamisliti bez sportskih događanja – 36. novogodišnjeg malonogometnog turnira čija se finalna utakmica tradicionalno održava zadnjeg dana u godini i Međunarodne novogodišnje regate „Laser Europa Cup“ koja slavi svoje 40. izdanje. Nakon svečane dodjele nagrada jedriličarima na Silvestrovo na Pjaci, u najluđu noć Hvarane i njihove goste uvest će DJ Pavlov. Veliko finale slijedi uz nezaustavljivi Parni valjak, koji je svojim nedavnim nastupima pokazao da i nakon 40 godina s pravom slovi za jedan od najboljih hrvatskih bendova, što je jamstvo za još jedan spektakularan novogodišnji doček na hvarskoj Pjaci.

parni valjak hvar

PLAKAT BNP 2016

 

 

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus