Hvarani: Rekonstruirajte više državnu cestu Jelsa – Poljica!

Koordinacija gradonačelnika i načelnika općina otoka Hvara – gradonačelnici Hvara i Staroga Grada Pjerino Bebić i Đurđica Plančić, te općinski načelnici Jelse i Sućurja Ivo Milatić i Ivan Vitali - uputila je oštro pismo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, županu splitsko-dalmatinskom Anti Sanaderu i premijerki Jadranki Kosor, kojim traže žurno raspisivanje natječaja za izgradnju II. poddionice ceste Jelsa – Poljica.

Predstavnici jedinica lokalnih samouprava reagiraju zato što nisu ispoštovani zaključci s prijašnjeg sastanka s državnim tajnikom Tomislavom Mihotićem (5. studenoga 2010.), kada je dogovoreno da će se međunarodni javni natječaj za II. poddionicu ceste, za koju već postoji pravomoćna građevna dozvola, raspisati krajem veljače ili početkom ožujka ove godine.

Radovi su trebali započeti još prije turističke sezone, ali se nakon sastanka nije ništa dogodilo. Ovih dana već je stigla i lokacijska dozvola za I. poddionicu, pa Hvarani stoga smatraju da se rekonstrukcija otočne žile kucavice namjerno ostavlja po strani, pogotovo što se investicija stalno odgađa od početka 2000-ih, kada je i krenuo program “Betterment”.

Novac EU-a

- Prošle godine bili smo u Županiji i potpisali sporazum za nastavak izgradnje ceste od Poljica do Sućurja, što su trebali potpisati i predstavnici javnih poduzeća, ali to navodno nije učinio HEP. Ako “oni nemaju novca” za financiranje predinvesticijske studije, poručujemo da smo spremni osigurati i njihov udio, jer ne želimo propustiti prigodu kandidature toga projekta za pristupni fond EU-a.

Nije nam jasno zašto to toliko traje i zašto potpisani sporazum još nije dostavljen “Hvarskom vodovodu”, te općinama Sućuraj i Jelsa – pitaju se čelnici hvarskih gradova i općina. Narod je već izgubio strpljenje u stalnom čekanju da se “bob staza”, tj. državna cesta D-116, konačno uredi.

2. IVO MILATIC_ NACELNIK OP
Načelnik Općine Jelsa Ivo Milatić

Šteta koju otok trpi gubitkom noćenja i prihoda od turizma ogromna je i bolje je ne računati koliko se u tom smislu do sada izgubilo. I zato “molimo da naše zahtjeve shvatite ozbiljno jer više nemamo snage, ni prava zaustavljati proteste građana istočnoga dijela otoka Hvara.

Oni su još proljetos bili spremni na prosvjed, kada su shvatili da se u “pojačanom održavanju” nije utrošilo ni kilogram asfalta na cesti od Poljica do Jelse, koja je u katastrofalnom stanju – stoji u pismu, s napomenom da rekonstrukcija sada stvarno mora i započeti, a ne tek predizborno kao nekoliko puta do sada.

Tekst i snimka Mirko Crnčević

Drugu poddionicu završiti prije ljeta 2012. godine

Za stanovništvo otoka Hvara najvažnije je da se žurno raspiše natječaj za II. poddionicu ceste Jelsa – Poljica, kako bi radovi počeli još u ovoj godini, a završili prije turističke sezone 2012. godine. Osim toga, potrebno je raditi na pribavljanju potvrde glavnog projekta za I. poddionicu, te sukladno sporazumu raspisati natječaj za izradu predinvesticijske studije radi kandidature za pristupni fond EU-a – kazao je jelšanski načelnik Ivo Milatić, čelnik kojemu se domaći i furešti najviše žale s obzirom na činjenicu da se prometnica Jelsa – Poljica cijelom svojom trasom nalazi baš na području općine Jelsa.

Izvor:Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus