Hvar proslavio dan osnivanja Higijeničkog društva

U spomen na dan osnivanja Higijeničkog društva u Hvaru, 15. svibnja 1868. prvog turističkog udruženja u Hrvatskoj i Europi u Hvaru je održan niz događanja u čast ove važne obljetnice. Nakon što su nagrađeni učenici 6. razreda OŠ Hvar uz zvukove Gradske glazbe Hvar svečano podignuli zastavu obljetnice na štandarac ispred gradske vijećnice, u obnovljenoj galeriji hvarskoga Arsenala otvorena je retrospektivna izložba „150 godina hvarskog turizma“ u organizaciji Muzeja hvarske baštine, Grada Hvara i Turističke zajednice. Uslijedila je svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Hvara. Uz predstavnike domaćina, gradonačelnika Rikarda Novaka i Petra Razovića, direktora Turističke zajednice, sjednici su prisustvovali brojni ugledni gosti, među kojima i: ministar turizma te izaslanik Predsjednika Vlade RH Andreja Plekovića, Gari Cappelli, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, izaslanik gradonačelnika Graza dr. Peter Piffl-Percevic, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta, direktor Međunarodne zračne luke Zagreb Ranko Ilić, i brojni drugi.

Ministar turizma RH, Gari Cappelli, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića istaknuo je važnost hvarskog i otočnog turizma općenito za cijelu zemlju. „Hvar je važan čimbenik na karti hrvatske turističke ponude, a dobri rezultati ostvaruju se i ove godine, rekao je Cappelli poželjevši Hvaranima, i javnom i privatnom sektoru, dobru i uspješnu suradnju kakva je bila i do sada, kako bi rezultati bili kao i do sada – uspješni. Ovom prigodom ministar turizma najavio je da će grad Hvar biti domaćin ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u listopadu, čime će se odati počast hvarskoj velikoj obljetnici.

Po završetku sjednice za uzvanike je u hotelu Amfora održana gastronomska manifestacija Hvar 150 s delicijama hvarskih ugostitelja, a svečanost je završila je velikim koncertom Gibonnija na Pjaci i spektakularnim vatrometom u gradskoj luci.Protected with SiteGuarding.com Antivirus