HVAR FOR ART

HVAR FOR ART je međunarodno bienale umjetnosti, koje se u svom drugom izdanju vrti oko samo jedne riječi – otok, a održava se od 2. do 15. kolovoza u Gradu Hvaru, na dvjema izuzetno važnim gradskim lokacijama Arsenalu i gradskoj Loggi. Organizatori galerija Hvaroom i Udruga Forske užonce pretvorili su izniman prostor Arsenala u atraktivan galerijski prostor, gdje su dominirale video instalacije nekih od najvažnijih i nagrađivanih umjetnika mlađe generacije, poput Tona Meštrovića. U samo dva sata nakon otvaranje, podijeljeno je preko 900 besplatnih karata, čime je ovaj zapostavljeni i inače zaključan prostor, postao kulturno središte grada Hvara, koji je posljednjih godina mjesto konzumacije svega osim kulture.

Glavna izložba je u Arsenalu, a izložbu čine radovi koji su direktno ili indirektno vezani uz pojam otoka, pa su tako neki radovi stvarani na otocima poput filma Borne by the birds – Marka Tadića koji je nastao na otoćiću ispred Helsinkija, neki su autori porijeklom s otoka te tamo i dalje rade kao Vedran Karadža, ili jednostavno nastavljaju otočku tradiciju kao što to radi Vedran Kundić sa klesanjem.

Tako su se umjetnici zapravo podložili svojevrsnoj realokaciji, te su umjesto svojih mjesta rođenja i življenja, prisilno insulirani.

Autori:

Dino Bičanić (Hvar)

Vedran Karadža ( Veli Drvenik)

Vedran Kundić ( Brač)

Toni Meštrović (Macaknara)

Paolo Pili (Sardinija)

Jelena Remetin (Šolta)

Marko Tadić ( Suomenlinna)

U uvodnom dijelu, izloženi su radovi petorice umjetnika koji su jedan od glavnih simbola grada Hvara i njegove slavne prošlosti, hvarsku zvir (pulenu sa hvarske galije), preuzeli i likovno oblikovali na sebi svojstven način (Marko Tadić, Miro Župa, Jelena Sokić, Maja Jelušić i Ivo Vučetić)

Festival smo otvorili uz Dj Sergia (ex radio 101, Fine time)

Zatvaranje festivala je predviđeno uz perfomans Gilda Bavčevića.

03.-15.08. u sklopu festivala u gradskoj Loggi postavljena je i samostalna izložba fotografija Jelene Remetin redateljice, inače članice francuskog društva umjetnika sa stalnom adresom u Parizu.

kao i 04.-15.08.u cafe Teraca samostalna izložba fotografija Ivane Jenjić.

Autorski projekt festivala: Galerija Hvaroom

Vizualni identitet: Ivana Čolić

Tekst: Filip Bubalo

Žig: Maja Jelušić

Prijevod: Ana Zvonarić

Asistentica: Željana Bilušica

Rasvjeta i ozvučenje: Mili Zaninović

Fotografi: Ivo Vučetić, Eduard Visković i Filip Bubalo

Cvjetne instalacije: Vesna Jelušić

Tisak: Galešnik d.o.o.

Organizacija: Hvaroom uz podršku udruge Forske užonce i prijatalje.

Festival su podržali: Grad Hvar, Turistička zajednica Grada Hvara, Gradska knjižnica i čitaonica, Osnovna škola Hvar, Udruga Pjover i hvarski ugostitelji i prijatelji kojima se svima i ovim putem još jednom zahvaljujemo.Protected with SiteGuarding.com Antivirus