HVAR Fjera u slavu sv. Prošpera

Hvarani su i ove godine svečano proslavili blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika grada i Hvarsko-bračko-viške biskupije, koji se tradicionalno slavi od 1647. godine.

Crkvenom blagdanskom slavlju prethodila je 5. smotra crkvenih zborova otoka Hvara, a na uočnicu svečana večernja u katedrali uključujući i otvaranje svečeve rake, koja se, osim na taj dan, otvara i u osobitim okolnostima kada gradu prijeti kakva opasnost.

Na sam blagdan održana je prijepodnevna recitirana sveta misa u kapeli sv. Prošpera, dok je koncelebriranu poslijepodnevnu s velebnom procesijom po gradu predvodio novi dubrovački biskup, msgr. Mate Uzinić.

 - Udruga “Forske užonce” ovim je povodom u smislu obnavljanja tradicije šesti put organizirala rijetko viđenu fjeru, tako da smo okupili mnoštvo obrtnika, ugostitelja i hobista koji su domaćima i fureštima ponudili ono što proizvodimo na Otoku sunca.

To je zapravo naš doprinos početku glavne turističke sezone, ali i nastojanju da ljude angažiramo na promociji destinacije iz koje dolaze, a istodobno maknemo od svih tih silnih sapunica, interneta i sličnih medija koji ih sve više zaokupljaju – kazala je dopredsjednica Udruge Vesna Jelušić, čija je tek završena izložba “20 godina Vecina cvića” u Hvaru izazvala veliku pozornost publike.

Prikupili 150.000 kuna za operaciju oboljele Forke

Za zabavu posjetitelja na prelijepoj kamenoj Pjaci bili su zaduženi plesna i folklorna skupina te škola baleta.

Crveni križ je u Arsenalu humanitarnim koncertom klapa “Bodulke” i “Galešnik” iz Hvara, “Faroskih kantadura” iz Staroga Grada te Zbora “Stella maris” i Pjevačkog društva iz Hvara nastavio akciju za teško oboljelu Forku a i na tri štanda se prikupljao novac upravo za njezinu operaciju u Beču, pa je konačno prikupljeno svih 150 tisuća kuna za tu namjenu.

Inače, u gradu podno Španjole u tijeku je 15. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame “Prix Marulić”, tako da je posljednjih dana na hvarskoj rivi bilo gostiju iz čak 30-ak zemalja i sa svih kontinenata.

Udruženje obrtnika je, uz sudjelovanje otočnih vinara i maslinara, u hotelu “Palace” organiziralo gastronomsku manifestaciju “Dobar kus”, dok su učenici OŠ “Hvar” istodobno u gradskoj Loggii priredili izložbu svojih radova.

TEKST I SNIMKA: Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus