Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara održala radionice i okrugli stol u Hvaru 15.03.2012. godine

Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara okuplja osobe koje su doživjele ozljedu kralježnične moždine i za posljedicu imaju oduzetost ekstremiteta (dva ili sva četiri). Budući je najveći broj članova ove Udruge nastradalo u najproduktivnijem životnom razdoblju, a to je između 16 i 35 godina, vrlo je važno poraditi na sustavnoj edukaciji mladih. S tim ciljem  Udruga je organizirala projekt „Mreža za brda i otoke“ koji je odobren od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Organizirali su se i krenuli na put. U Hvaru su sa učenicima  Srednje i Osnovne škole  organizirali  kratku prezentaciju o rizičnom ponašanju  te predstavili strip natječaj  i održali strip radionicu . Osnovni cilj tih radionica je bio uključiti  mlade u crtanje zadanih tema (npr. stradavanje  u prebrzoj vožnji, vozeći pod utjecajem opijata, nenošenjem zaštitnih sredstava, neoprezno skakanje u more).

Nakon radionica održana je tribina namijenjena čelnicima lokalne zajednice, službe socijalne skrbi, zdravstvenih ustanova, Crvenog križa, servisima u zajednici i osobama s paraplegijom. Predsjednica Udruge, gospođa Manda Knežević malobrojinim sudionicima je prezentirala projekt i pozvala na suradnju.

Kao zaključak mogli bi reći da ozljede koje nastaju kod paraplegičara i tetraplegičara, bez obzira na uzrok, znače potpuni životni preokret i za ozlijeđenog pojedinca i njegovu obitelj. To zahtjeva veliku potporu zajednice u prilagođavanju okruženja i poštivanje njihovih ljudskih prava.

Maja BudrovićProtected with SiteGuarding.com Antivirus