Grad Hvar prvi je prijavio devastaciju na Paklenim otocima još u svibnju 2022.

Nastavno na prozivke koje su se čule u emisiji „Stanje nacije“ RTL-a od petka, 4. studenoga 2022., u prilogu EKSKLUZIVNO: Stanje nacije doznaje: Čiji su bageri napali bisere Jadrana?, a koji optužuju „gradske urede i neurede“ za nerad, dužni smo javnost izvijestiti o sljedećem.

Dojavu o sumnji na izvođenje nedozvoljenih radova na Paklenim otocima u uvali Ždrilca, na kč. br. 3915 i 3917  K.o. Hvar, u kojoj je navedeno i nasipavanje terena, probijanje puteva i uklanjanje stabala i raslinja, Grad Hvar zaprimio je 13. svibnja 2022. te je komunalno redarstvo istoga dana obavilo očevid.

Nakon provjere u Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije - Ispostava Hvar, gdje je rečeno da za predmetnu lokaciju nema prijave građenja ni zatraženih dozvola, Grad Hvar je uputio žurnu prijavu istog dana, 13. svibnja, na nadležne adrese:

-          ravnatelju Javne ustanove „More i krš“ koja upravlja Paklenim otocima

-          Državnom inspektoratu

-          dožupanu Splitsko-dalmatinske županije

-          pročelnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ

Od Javne ustanove „More i krš“ 18. svibnja 2022. dobili smo informaciju da su po našoj prijavi čuvari napravili zapisnik na terenu te da će protiv investitora biti podnesena kaznena prijava.

Od iste Javne ustanove smo 3. lipnja obaviješteni da su na njihovo traženje od 25. svibnja na teren izašli i službenici PP Hvar koji su zatekli tri djelatnika tvrtke Formura d.o.o. Split te izvijestili da su radovi prestali te da je gradilište ograđeno metalnom žicom.

Na traženje Grada Hvara od 14. lipnja da nas se izvijesti o daljnjim koracima koji će biti poduzeti u predmetnom postupku te da ostajemo na raspolaganju za sve potrebno u daljnjem postupanju, nismo dobili drugih službenih obavijesti od nadležnih.

Kako sam rekao i u naknadnom telefonskom razgovoru novinarki RTL-a, s obzirom da se radi o prostoru u kategoriji značajnog krajobraza te lokaciji koja se nalazi na pomorskom dobru, na žalost, bilo kakve daljnje radnje nisu u nadležnosti Grada Hvara i gradskog Odsjeka za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, europske fondove i javnu nabavu.

Iako se, prema našim informacijama, još od prijave na gradilištu već mjesecima radovi ne izvode zbog aktualne zabrane, ovom devastacijom u prostoru već je učinjena velika šteta našim Škojima. Nadamo se da će nadležni čim prije postupiti i sankcionirati počinitelja kako bi zaustavili sadašnje i spriječili moguće daljnje bespravne zahvate i radove, kako smo opetovano tražili u ranijim prijavama.

Gradonačelnik Rikardo NovakProtected with SiteGuarding.com Antivirus