Grad Hvar drugi put u finalu izbora za Najbolji grad

Grad Hvar ponovno je finalist izbora za Najbolji grad u organizaciji portala gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos, ove godine u kategorijama gospodarstvo i kvaliteta života. U završnici utrke za titulu najboljeg malog grada za život nalaze se još lanjski laureat Krk te gradovi Mali Lošinj, Novalja i Novigrad.

Prema obrazloženju portala gradonačelnik.hr, Hvar je svoje mjesto među pet najboljih izborio visokim izvornim prihodima po stanovniku (7.318 kuna), brojem obrtnika (100 na 1000 stanovnika), obrazovanošću stanovništva (svaka 6,8 osoba visoko je obrazovana) te pozamašnim izdvajanjem za kulturu (23,17 % proračuna). Uz to, Hvar nema prirez i nije zadužen.

Iako je kvaliteta života suštinski vrlo subjektivna kategorija te ovisi o vrijednostima, iskustvu i percepciji pojedinca, što je u istraživanju uzeto u obzir kao mišljenje građana izraženo putem ankete, postoje i vrlo objektivni, mjerljivi ekonomski i socijalni indikatori koji nam govore o kvaliteti života i zadovoljenosti raznih potreba građana unutar neke sredine. U ovom izboru, analize se provode na temelju 26 kriterija, a neki od njih su izdvajanja za obrazovanje, okoliš i kulturu, prosječna zaposlenost, stopa siromaštva i indeks općeg kretanja stanovništva, ističu s portala gradonačelnik.hr.

U konkurenciji za nagrade najboljih u četiri kategorije, kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografska politika te povlačenje novca iz EU fondova, bilo je 128 gradova, podijeljenih u tri kategorije prema veličini. Izbor je sužen na 28 gradova koji su ušli u završno ocjenjivanje i izbor najboljih u kategorijama kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografska politika te u kategoriji povlačenja novca iz EU fondova.

Više o finalistima izbora u kategoriji Kvaliteta života možete pronaći OVDJE, a o samom izboru OVDJE.Protected with SiteGuarding.com Antivirus