Festival znanosti 2018. u Hvaru

Opservatorij Hvar u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar organizira po četvrti put Festival znanosti u gradu, u okviru 16. Festivala znanosti (http://www.festivalznanosti.hr) na temu „Otkrića“, koji će se ove godine održavati od 16. do 21. travnja diljem Hrvatske.

Zbog rekonstrukcije Lođe opseg programa u Hvaru je nešto manji nego ranijih godina, a dio programa prebačen je u Jelsu, gdje će se od 16. do 18. travnja održavati radionice za djecu vrtićke i školske dobi, predavanja i opažanja teleskopom.

U Hvaru će se 17. travnja održati predavanje dr.sc. Bojana Vršnaka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar na temu „Utjecaj Sunčeve aktivnosti na Zemlju“. Dr.sc. Bojan Vršnak, hrvatski fizičar, nedavno je dobio prestižnu nagradu „Kristian Birkeland Medal“ za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske prognostike (Space Weather and Space Climate). Radi se o nagradi Europske svemirske agencije za istraživanja na području svemirske meteorologije, najvažnijoj nagradi u području istraživanja svemirskog vremena. U predavanju će se govoriti o značaju svemirske prognostike, posljedicama geomagnetske oluje i o istraživanjima koje radi Opservatorij Hvar.

Svi zainteresirani moći će u 21 sat u gradskom parku uz pomoć zaposlenika Opservatorija amaterskim teleskopima opažati noćno nebo nad Hvarom.

Opservatorij na Poljunu će tijekom trajanja festivala (od 16. do 20. travnja) imati Dane otvorenih vrata i bit će otvoren za posjete vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Plakati/program su dostupni: HVAR JELSA

1 2Protected with SiteGuarding.com Antivirus