Fešta forske pulene – Hvar 07. – 09.10. 2011. godine

Grad Hvar, udruga Hvar metropola mora i jedriličarski klub Zvir koji ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja, organiziraju Prvi susret tradicionalnih brodova Dalmacije pod naslovom Fešta forske pulene. Susret će se održati od 7. do 10. listopada ove godine.

Kao što je poznato, Hvar je u prošlosti postao velik, bogat i snažan zbog svog položaja na Jadranu, zbog ribarstva i trgovine. Srdela je izgradila gotovo sve ono što Hvar čini prepoznatljivim i osobitim. Hvarska komuna, a današnja biskupija (u kojoj su i Brač i Vis) bila je najjača srednjovjekovna komuna Dalmacije! Ovim susretom želimo odati počast našim precima koji su zahvaljujući drvenom brodu, umijeću i iznimnim trudima ostvarili ono čime se danas ponosimo i što nas čini prepoznatljivima.
Ova ideja već duže tinja među nekolicinom naših Hvarana koji su se potrudili da pozovu u Hvar vlasnike tradicionalnih brodova svih vrsta iz cijele Dalmacije. Pored toga u Arsenalu i u Loggi organizirati ćemo predavanje o Lepantskoj bitci (ove godine je 440. godišnjica), zatim izložbu „ Fotografije starih brodova u hvarskoj luci“ i izložbu „Makete starih borova“ koje su izradili maketari s otoka.

Očekujemo Vas u što većem broju.

Letak: Fešta forske puleneProtected with SiteGuarding.com Antivirus