Eno-gastro Hvar u zagrebačkoj Areni

Da su forski kogoti meštri od zanota, a da forska vina imaju nešto od rajskoga otoka s kojeg potječu, nadaleko je već poznato. No, kako je dobre stvari uvijek dobro ponavljati, u sve ovo dobro moći će se uvjeriti i posjetitelji Hrvatskog festivala hrane i vina kojima će se predstaviti Udruga Hvarski vinari i restorani.

Festival koji se najavljuje kao najveći eno-gastro show održavat će se u zagrebačkoj Areni od 2. do 4. ožujka, a predstavljanje Udruge zbivat će se u subotu, 3. ožujka, od 14 sati u VIP šatoru Festivala.

Prema informacijama koje su nam stigle iz Grada Hvara, na predstavljanju će svoja vina Zagrepčanima predstaviti „Bastijana“, „Zlatan otok“, „Vino-Hvar“, Podrum „Vujnović“, „Plančić“, „Bibitus“ i PZ Svirče, a hvarske delicije prezentirat će restorani „Gariful“ (kuhar Stipe Gurabić), „Đorđeta vartal“ (Đorđe Tudor) i „Bacchus“ (Marin Jeličić).

Iz najavljenoj menija je razvidno da bi gostima apetit trebale otvoriti hvarske rakije i suhe smokve, hladna i topla predjela će osim općih mjesta nuditi i par hvarske posebnosti, a od glavnih bi, uz pašticadu i brujet (od jastoga s tjesteninom ili od liganja s palentom), ribu pečenu u soli ili ražnjiće grdobine s povrćem, posebno mjesto trebala zauzeti i forska gregoda. Za desert divota do divote – osim domaćih kolača, nudit će se bruštuloni omenduli, suhe smokve, arancini od jutih naroncih, pašurate i hroštule.

Sve to zalijevat će se, ovisno o tome što se s čime ljubi, bogdanušama, pošipima, plavcima, roseima i prošecima poznatih hvarskih vinara, a sa svojim proizvodima predstavit će se i Eko Hvar.

Hvarane će ispred Hrvatskog festivala hrane i vina ugostiti direktorica Đurđa Protić, Udrugu će predstaviti njen predsjednik Andro Tomić i tajnica Ivana Carević Krstulović, a kao predstavnik Grada Hvara posjetitelje će dočekati gradonačelnik Pjerino Bebić.

Za OH: Katija Vučetić

Foto: Festival hrane i vina

Izvor:www.otok-hvar.hrProtected with SiteGuarding.com Antivirus