Don Ranko Vidović imenovan hvarskim biskupom

Papa Franjo imenovao je hvarskim biskupom don Ranka Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, dosadašnjeg župnika Župe Gospe od Otoka u Solinu, priopćila je u danas, 4. ožujka, Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek kao treće od jedanaestero djece. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim je preuzeo službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje je ostao do 2014. godine.

Te godine imenovan je župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je član nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

Hvarska biskupija, koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis, bez biskupa je od srpnja 2020. godine, kada je dotadašnji biskup mons. Petar Palić preuzeo upravljanje Mostarskom biskupijom. Mons. Petar Palić nastavio je pritom obnašati i ulogu apostolskog upravitelja Hvarske biskupije.

Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/priopcenje-apostolske-nuncijature-don-ranko-vidovic-imenovan-hvarskim-biskupom/

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

don ranko vidovicProtected with SiteGuarding.com Antivirus