Don Petar Palić novi je hvarsko-bračko-viški biskup

Novim biskupom Hvarsko-bračko-viške biskupije papa Franjo imenovao je don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije na službi generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Imenovanje je objavljeno danas, 9. ožujka, u Vatikanu, Zagrebu, Hvaru i Dubrovniku.

Nakon što je dosadašnji hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk, navršivši kanonsku dob za umirovljenje podnio ostavku koju je papa Franjo prihvatio, novim je biskupom imenovan  dubrovački svećenik podrijetlom iz Janjeva na Kosovu, rođen 1972. godine. Don Petar Palić završio je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine, a u Dubrovačkoj biskupiji obnašao je službu predstojnika Katehetskog ureda, službu osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, službu biskupskog vikara za pastora te službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Predstojnik je Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Na objavljivanju imenovanja u hvarskoj Katedrali sv. Stjepana dosadašnji biskup msgr. Slobodan Štambuk biranim je riječima u prigodnoj poruci zahvalio svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima mjesne Crkve kojoj je na čelu bio 27 godina te izrazio dobrodošlicu novom biskupu.

palicProtected with SiteGuarding.com Antivirus