Dječja igra i smijeh u novim prostorima dječjeg vrtića

Uoči Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, svečano je otvoren novoizgrađeni dio Dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“. Rekonstruirano je i dograđeno istočno krilo dječjeg vrtića u koje je uloženo 2.800.000 kuna, od čega je 2.200.000 kuna osigurano iz Europskog fonda za ruralni razvoj, mjere 7.4.1. ruralnog razvoja za naselja ispod 5000 stanovnika.

U novi prostor površine oko 200 kvadratnih metara ove će se godine biti smješteno 32 djece dviju popodnevnih skupina. S novim rekonstruiranim i dograđenim prostorom vrtić prima 165 djece, u sedam jutarnjih i dvije poslijepodnevne skupine, a odgojno-obrazovni proces organiziran je bez dijeljenja soba i dnevnih boravaka, čime je vrtić postigao pedagoški i epidemiološki standard.

Nove prostore otvorio je gradonačelnik Rikardo Novak, u ime investitora Grada Hvara, uz dvoje vrtićke djece, a blagoslovio ih je hvarski župnik don Toni Plenković. Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradske uprave, javnih službi, ustanova i pojedinaca s kojima dječji vrtić intenzivno surađuje. U programu kojeg su priredile odgojiteljice s djecom sudjelovalo je 40-ak djece, koja su recitacijama, pjesmama i plesom upotpunili svečanost. Posebno se istaknula „Hvarska razglednica“ za koju su djeca iz mješovite skupine odgojiteljica Vinke Karković i Jelene Buljubašić izradila kostime, oslikala ih hvarskim motivima (katedralom, gustirnom na Pjaci, čipkom, otiskom prsta, tvrđavom, lavandom, zalaskom sunca, morskim dnom, ribarima s ribarskim brodovima…) te ih promovirala malom modnom revijom.

„Ovako obnovljeni za dvije godine, 2022., obilježit ćemo sto godina postojanja organiziranog smještaja djece predškolske dobi u gradu Hvaru. To nije mali ni beznačajni broj i među rijetkima smo u RH koji se takvom obljetnicom mogu podičiti, što dokazuje da je već početkom 20. stoljeća postojala svijest o potrebi organiziranog predškolskog odgoja“, istaknula je ravnateljica vrtića Sanja Ćurin.

Istočni dio vrtića izgrađen je u ugovornom roku, u nepunih osam mjeseci, unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa. Vrtić je izgradila tvrtka Lojtrica d.o.o., iz Zagreba vl. Krešimira Marića, prema projektu Dražena Colnaga, uz nadzor tvrtke Urbing d.o.o. iz Hvara.

U posljednjih 10 godina u zgradu dječjeg vrtića, staru 40 godina, uloženo je oko 6 i pol milijuna kuna, od nadogradnje jaslica nad dvoranom do energetske obnove zgrade te uređenja dijela dvorišta u projektu „Sigurna dječja igra“. Sredstva su i u prethodnim ulaganjima osigurana od strane Grada Hvara kao osnivača, a dijelom su se ostvarivala kroz europske fondove.Protected with SiteGuarding.com Antivirus