Djeca u aktivnostima Crvenog križa

Posjet i pozitivne reakcije školske i vrtićke djece na ovotjednim akcijama Dobrovoljnog darivanja krvi u Starome Gradu i Hvaru aktualizirali su važnost rada s djecom i mladima i njihovog uključivanja u programe Crvenog križa. Stoga su iz Gradskog odbora Crvenog križa otoka Hvara napravili kratak osvrt na dosadašnje i buduće aktivnosti. Uz poziv da građanima da se u što većem broju 14. veljače priključe akciji za Zakladu Ana Rukavina „Želim život“, tekst hvarskih humanitaraca prenosimo u cijelosti.

***

RAD S DJECOM NA PROGRAMIMA CRVENOG KRIŽA NAŠ JE PRIORITET

Kao dio aktivnosti Crvenog križa otoka Hvara je rad s djecom i mladeži i te su aktivnosti pokazale odlične rezultate u prethodnim godinama. Započinje se radom s djecom vrtićke dobi na način da ih se uključuje u sve aktivnosti zanimljive za tu ciljanu dob. Potaknuti projektom „ODGOJ ZA HUMANOST“  koji je započet prije petnaestak godina, uključili smo se u taj zahtjevni zadatak kao malo Društvo CK i postigli zavidne rezultate. Danas je to već logičan slijed novih generacija pa se u pojedinim vrtićima sustavno radi svake godine s određenom vrtićkom grupom. Evidentno je da su najbolji rezultati postignuti s odjeljenjima koja su imala tete spremne na angažmanu u Crvenom križu i na tome smo im zahvalni. Zadnja akcija s vrtićkom djecom u Hvaru bio je posjet djelatnice CK, Olje Budrović zadužene za zdravstvene programe, gdje su djeca dobila osnovne informacije o radu Crvenog križa, a nakon toga predškolci su posjetili akciju DDK gdje su doznali tijek akcije i što ta krv kao produkt znači u našem svakodnevnom životu.

Djeca osnovnih škola na otoku također su uključena u mnoge aktivnosti, niži razredi više u edukativnom smislu dok se viši razredi kao podmladak CK mogu angažirati i u konkretnim akcijama na terenu poput onih sabirnih, prodajnih, posjeta potrebitima i sl. Četvrtaši OŠ „Petar Hektorović“ bili su gosti darovatelja krvi na zadnjoj akciji u svom gradu, a tome je prethodilo cjelovito predavanje o djelovanju Crvenog križa. Ista djeca bila su kao prvašići uključeni u projekt „Kako prati ruke“  što zdušno provode do danas.

Srednja škola Hvar s odjeljenjem u Jelsi dugi niz godina bila je sa svojom djecom glavni akter u realizaciji programa i projekata Crvenog križa Hvar, kako obaveznih akcija tako i akcija koje se organiziraju kao potreba lokalne zajednice. Srednjoškolci kao mladež CK sudjeluju i na natjecanjima iz prve pomoći i znanju o CK otočkog, županijskog, a često i državnog nivoa. Oni su kao punoljetni  i kandidati za darovatelja krvi.

Budući da predstoji akcija za Zakladu Ana Rukavina, 14. veljače 2018., očekujemo uključivanje svih gore spomenutih aktera kako bi se polučili što bolji financijski rezultati. Ta će se sredstva transferirati Zakladi kako bi se što više krvi moglo tipizirati i time pripremiti za konačnu upotrebu.

Hvar, 7.2.2018.Protected with SiteGuarding.com Antivirus