HVAR vs ORCO GRUPA Grad traži kamp ‘Vira’, hotele ‘Palace’ i ‘Sirena’

Izaslanstvo Grada Hvara, koje su činili gradonačelnik Pjerino Bebić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Domančić te predstavnici svih sastavnica toga tijela – Stipe Jelićič (NGL), mr. sc. Sergio Bracanović (HDZ) i Rino Budrović (SDP) – u Zagrebu je obavilo prvi krug pregovora o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa Grada Hvara s predstavnicom ORCO grupe Marijom Hrebac i ravnateljicom Agencije za upravljanje državnom imovinom Ivom Galić.
Hvarani su, kako doznajemo, bili dobro pripremljeni za razgovor, a u ime odricanja prava vlasništva nad svim spornim nekretninama, Grad Hvar od ORCO grupe traži hotele “Sirena” i “Palace”, te autokamp “Vira”, što je sukladno prije zauzetim stavovima koordinacije političkih stranaka koje participiraju u radu GV-a.
– Pregovori su na kraju ipak bili konstruktivni, dogovorili smo da mi svoja potraživanja u roku od tjedan dana detaljnije argumentiramo kako bi se to moglo proslijediti nadležnim tijelima unutar najvećih dioničara “Sunčanog Hvara”, tj. ORCO grupe i Vlade RH. Istina je da smo svojedobno imali Odluku Vlade o 25 posto plus jednu dionicu, ali je ona 25. ožujka 2009. stavljena izvan snage.
Tadašnji potpredsjednik Damir Polančec je 20-ak dana prije ponudio tzv. “Sirena deal”, ali ništa od toga, nažalost, nije realizirano.
– Sada smo se opet vratili rješavanju problema odštetom u nekretninama, kazao je Zoran Domančić u ime pregovarača, dodavši da će nakon argumentiranog zahtjeva Grada, najkasnije u roku od mjesec dana, biti održan novi tripartitni sastanak na kojem će se o svemu opet razgovarati sasvim konkretno i otvoreno, te da očekuje konačno rješavanje svih potraživanja, na što se u gradu podno Španjole čeka već godinama.
Zadnjih nekoliko dana Hvarom se, međutim, pronosio glas o tome da će hotel “Sirena” na određeno vrijeme biti dan u najam poduzetniku Milanu Koturu, pa se sada sve to na neki način dovodi u pitanje.
O zahtjevima građana izvornih vlasnika nekretnina koje su prigodom pretvorbe ušle u temeljni kapital “Sunčanog Hvara” i potraživanjima Katoličke crkve u ovom krugu pregovora nije se ni razgovaralo, premda se zna da je već do sada bilo riječi kako bi Crkva u Hvaru po toj osnovi prihvatila depandansu hotela “Dalmacija” u kojoj bi se organizirao smještaj svećenika u miru.
Mirko Crnčević
Izvor:Slobodna Dalmacija

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO