I Hvarani pozvani na Tjedan zaljeva Morbihan u Francuskoj

Predstavljanje projekta „Hrvatska počasni gost na Tjednu zaljeva Morbihan“ održano u Loggi još jednom je pokazalo kako odavanje počasti prošlim vremenima može postati uspješan izvozni proizvod koji objedinjuje baštinu, kulturu i turizam.

Domaćin ove prezentacije bila je udruga Hvar metropola mora, a održali su je Plamenko Bavčević i Saša Lukić iz udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves. Prezentacija je održana s ciljem uključenja u projekt sudjelovanja Hrvatske na 8. izdanju jednog od najvećih festivala maritimne baštine u Europi, od 11. do 17. svibnja 2015., a prisutvovali su joj i gradonačelnik Rino Budrović i George Buj iz Turističke zajednice grada Hvara.

Tjedan zaljeva Morbihan“ naziv je manifestacije koja svake dvije godine u pokrajini Bretagni na sjeverozapadu Francuske okuplja brodove svih veličina, namjena i tradicija. Svih 16 luka zaljeva Morbihan uključeno je u organizaciju, između 42 otoka jedne od najljepših prirodnih luka svijeta u svibnju sljedeće godine zaplovit će 1200 brodova s više od 5000 članova posade.

Na dosadašnjim festivalima „specijalno počašćeni gosti“ bili su redom: francuska pokrajina Primorske Alpe (2007.), španjolska Pasaia i Baskija (2011.) i Nizozemska (2013.). Najmlađa članica Europske Unije, Republika Hrvatska, dobila je poziv francuskog organizatora Festivala da sljedeće godine u ulozi počasnog gosta pokaže svoju maritimnu i kulturnu baštinu i tradiciju.

Organizator predstavljanja Hrvatske je udruga Cronaves, na čelu s Plamenkom Bavčevićem i Sašom Lukićem, utemeljene upravo za ovu prigodu, u suradnji s organizatorima Svjetskog festivala mora i mornara u Brestu gdje je su naši mornari gostovali 2008. i 2012. godine.

Na inicijativu organizatora Festivala udruga Cronaves dohvatila se odgovorne i zahtjevne zadaće okupljanja flote od 12 do 15  hrvatskih povijesnih brodova, ali i prezentacije naše zemlje na nekoliko razina. Osim predstavljanja na moru, u luci grada Vannes bit će izgrađeno hrvatsko selo u kojem će se tijekom Festivala održavati izložbe, radionice s prikazom gradnje brodova, kulturno-zabavni program, gastro-enološka ponuda, turistička promocija Istre, Kvarnera i Dalmacije, te poseban događaj „Dan Hrvatske“, s večernjom zabavom u luci Vannes.

U potrazi za povijesnim brodicama hrvatskog Jadrana i Hvar je dobio poziv da se s jednim svojim brodom predstavi na „Tjednu zaljeva Morbihan“. Svakako do početka studenog trebala bi se znati lista sudionika koji će potegnuti 2 tisuće kilometara do obala Atlantskog mora. Nakon kompletiranja liste, prema najavama organizatora, u Francuskoj kreće velika promocija sudionika i Hrvatske – počasnog gosta “Tjedna zaljeva Morbihan”. Hoće li se među 1200 europskih brodova naći i koja hvarska brodica, znat će se vrlo skoro.

Izvor: www.otok-hvar.com

cronaves 03 plakatmorbihan 03 morbihan 02

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO