Prvi komin Snježanin u spomen na maestra Dinka Fia

Povodom 90. godišnjice rođenja i treće godišnjice smrti maestra Dinka Fia, u subotu, 11. listopada, u hvarskoj katedrali bit će održan koncert mješovite klape „Prvi komin Snježanin“.

Po ocu Hvaranin, rođen u Blatu na Korčuli, poznati hrvatski skladatelj i melograf Dinko Fio djelovao je kao uspješni dirigent, zborovođa, osnivač i voditelj klapskih sastava te glazbeni pedagog.

„Cijeli je svoj život posvetio glazbi, kao vrstan glazbenik osim kao skladatelj poznat je i kao marni priređivač, harmonizator i obrađivač tesktova za dalmatinske klape i pjevačke zborove dodajući bašinskom slijedu nezaboravnih pjesama niz onih koje i njegovom zaslugom su već ušle u tradiciju i postale dio baštine podneblja kojem pripada,“, pisao je o njemu Jakša Fiamengo.

Surađivao s mnogima, s vrsnim pjevačima i glazbenicima, a inicirao je osnivanje nekoliko klapa, među njima i „Prvog komina Snježanina“. „Komini su tradicija sastajanja prijatelja po kućama. Svatko je nešto donio, netko ribu, netko meso, netko kolače, netko voće. Družili smo se i pjevali višeglasno. U današnje asocijalno vrijeme važno je obnoviti tu društvenost. To i jest smisao “Prvoga komina Snježanina”. U njemu su moji bivši pjevači koji su prije 40 godina bili u Dječjem zboru OŠ Volovčica i u Dječjem zboru RTV Zagreb, a tu su i “Goranovci”. Oni su osvajali nagrade u Francuskoj i SAD i jako sam ponosan na njih“, govorio je maestro Fio, umjetnički voditelj ansambla.

U spomen velikom hvarskom maestru koncert organizira Turistička zajednice grada Hvara i Župni ureda sv. Stjepana I., pape i mučenika. Započinje u 20 sati, ulaz je slobodan.

Foto: www.novilist.hr

prvi komin dinko fio

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO