SUNČANI HVAR Smanjenje kapitala na štetu malih dioničara

Građanima Hvara zaista nije jasno kako su država i ORCO grupa, kao većinski vlasnik Sunčanog Hvara, nakon niza problema u poslovanju i gomilanja gubitaka nedavno uspostavili gotovo idilične odnose.
Država je najvećoj otočnoj hotelskoj tvrtki prijašnje pozajmice pretvorila u temeljni kapital i tako joj smanjila zaduženost za 41,21 milijun kuna. Istodobno joj je otpisala više od 22 milijuna kuna kamata i odobrila novu pozajmicu od gotovo 20 milijuna kuna. 

Nezakonit i štetan ugovor

Odluke izvanredne skupštine o smanjenju temeljnog kapitala Sunčanog Hvara najviše pogađaju male dioničare.
– Mali dioničari, isto kao i izvorni vlasnici nekretnina koje nisu smjele ući u temeljni kapital Sunčanog Hvara, i dalje smatraju da je ugovor između države i ORCO grupe nezakonit i štetan. Dakle, u suprotnosti je s interesima malih dioničara, izvornih vlasnika, ali i grada Hvara u cijelosti. Zar o tome dovoljno ne govore gotovo 400 milijuna kuna akumuliranih gubitaka, neizvjesnost radnika, štete u turizmu, a sad i pokušaj istiskivanja malih dioničara koji drže oko 12 posto dionica – kazao je Aljoša Maričić, jedan od malih dioničara u toj hotelskoj kući.
Tome dodaje da bi njegovih kolega zasigurno bilo i više da ljudi svoje udjele nisu morali prodavati kako bi preživjeli, a sada se njihova udruga nažalost ugasila u nemogućnosti bilo kakve borbe protiv klana u kojem su država s 32 posto i ORCO grupa sa 56 posto dionica.
Pojednostavljeno, smanjivanje temeljnog kapitala radi pokrića dugova, na štetu malih dioničara, loša je poruka upravo tim malim dioničarima u našoj zemlji. S druge strane, volio bi znati što će se događati kad turistička sezona prođe i kad Sunčani Hvar ponovno upadne u probleme, kako će Vlada onda reagirati.
Hvarani o stanju u njihovoj hotelskoj tvrtki više gotovo da i ne žele razgovarati, a kamoli da bi imali volju postati malim dioničarima. Tu bi, kažu, mogli samo izgubiti, dok se u petak nisu mogli načuditi najavama premijerke Jadranke Kosor da Vlada u Sabor šalje prijedlog posebnog zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva te kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije, jer primjer loše privatizacije imaju upravo u svome gradu.
A ista ta Vlada sve to tolerira, protagoniste tzv. privatno-javnog partnerstva čak i nagrađuje, premda je protiv šestorice aktera nedavno pokrenut postupak, jer su navodno Sunčani Hvar oštetili za 16 milijuna kuna.

Tko će odgovarati?

– Podržavam sve akcije malih dioničara da bi zaštitili svoje udjele, jer oni ne smiju biti žrtve dogovora između Vlade RH i ORCO grupe. No, ako se u Sunčanom Hvaru konsolidira poslovanje i razriješe imovinsko-pravni odnosi, onda će od toga koristi imati svi. Vlada je ovo već drugi put spasila tvrtku, a ja bih postavio jedno sasvim logično pitanje – što je s tim ‘uspješnim’ menadžerima koji su je do sada vodili, kao što su Jacques Bourgeois i Dragan Lazukić, hoće li oni za to katastrofalno stanje ikad odgovarati? – rekao nam je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, koji je i sam ponekad na skupštinama Društva nastupao u ime malih dioničara, makar tek s punomoći.

Vrijednost dionice sa 100 kuna smanjena je na 40 kuna

Izvanredna glavna skupština Sunčanog Hvara prihvatila je sve predložene prijedloge za skupštinu te potvrdila odluke o smanjenju nominalnog iznosa svih dionica te tvrtke sa 100 na 40 kuna, čime se pojednostavljeno smanjuje temeljni kapital radi pokrića gubitaka, što rasterećuje tvrtku i u znatnoj mjeri ozdravljuje njezinu bilancu – rekla je direktorica projekata ORCO grupe u Hrvatskoj i članica Nadzornog odbora Sunčanog Hvara Marija Hrebac.
Temeljni kapital Sunčanog Hvara smanjen je za 438,6 milijuna kuna, sa 731,1 milijun kuna na 292,4 milijuna kuna, koji je istodobno i povećan za 41,2 milijuna kuna na 333,6 milijuna kuna, i to ulaganjem prava odnosno potraživanja koja država i Orco imaju prema Sunčanom Hvaru. Time su pokriveni i akumulirani gubici Sunčanog Hvara koji su se gomilali od 1996. godine. (ZD)

Na skupštini samo jedan ‘mali’

Na izvanrednoj skupštini u Zagrebu, osim Orco Property Group, odluke su donosili i predstavnici drugog po redu dioničara, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), te samo jedan mali dioničar. Izostanak većeg broja malih dioničara objašnjava se time što oni nemaju potraživanja od Sunčanog Hvara jer u zadnjih četiri-pet godina nisu ništa tvrtki ni pozajmljivali, a izvanredna skupština sazvana je, uz ostalo, i zato da se potraživanja dvaju najvećih dioničara slijedom danih pozajmica Sunčanom Hvaru pretvore u njegov temeljni kapital. (zd)
Izvor:Slobodna Dalmacija

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO