Kino Mediteran: Oscarovac Jasmine French i Wadjda

 Ovoga tjedna Kino Mediteran na Venerandi prikazuje Oscarom nagrađen film Jasmine French redatelja Woody Allena s Cate Blanchett u glavnoj ulozi, te film Wadjda, dobitnika nagrada na više od 20 festivala.

 Bit će prikazani i kratki filmovi Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija i Zujanje Dinka Božanića.

ČET 7.8. 21:30

JASMINE FRENCH / BLUE JASMINE, Woody Allen, SAD / USA

Nakon što joj se brak (a time i čitav život) s imućnim biznismenom Halom počne raspadati, njujorška bogatašica i pripadnica visokog društva Jasmine seli u skroman stan njezine sestre u San Francisco. Rastrgnuta između sjećanja o privilegiranom prošlom životu i tamne svakodnevice koju želi ignorirati, Jasmine se nastoji oporaviti i izgraditi vlastitu karijeru. Hoće li, međutim, morati platiti posljedice svojeg narcizma i snobizma? Novi film legendarnog Woodyja Allena, ‘Jasmine French’ mnogi nazivaju najboljim Allenovim filmom u posljednjih desetak godina. Izmjenjivanjem prošlosti i sadašnjosti, u kojem predmeti ili riječi djeluju kao okidači flashbackova. Cate Blanchett osvojila je Oscara za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu. 

TRAILER:  http://www.youtube.com/watch?v=FER3C394aI8

PET 8.8. 21:30

VADŽDA / WADJDA, Haifaa Al-Mansour, Njemačka, Saudijska Arabija / Germany, Saudi Arabia

Vadžda je desetogodišnja djevojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Iako živi u konzervativnom svijetu, Vadžda voli zabavu, poduzetna je i uvijek pomiče granice onog što smije. Nakon svađe s prijateljem Abdulahom, dječakom iz susjedstva s kojim se ne bi smjela igrati, Vadžda ugleda lijepi zeleni bicikl koji je na prodaju. Očajnički želi taj bicikl kako bi mogla pobijediti Abdulaha u utrci. No Vadždina majka to ne dopušta; boji se posljedica, budući da društvo smatra da bicikl predstavlja atak na djevojačku čednost. Stoga Vadžda odluči sama prikupiti novac. Kad se Wadjda napokon domogne svog bicikla, preostaje joj samo dokazati svom mladom prijatelju Abdullahu da se cure mogu utrkivati biciklima jednako dobro kao i dečki. Međutim, nisu svi voljni prihvatiti djevojčicu koja odbija ponašati se u skladu s društvenim pravilima, a što je Vadžda bliže ostvarenju svoga cilja, to sve više razumije podjelu između spolova. 

TRAILER:  http://www.youtube.com/watch?v=3koigluYOH0

 jasmine french 01vadjda 01

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO