Crveni križ otoka Hvara uz Svjetski dan darivatelja krvi

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, donosimo tekst i čestitku ravnateljice Crvenog križa otoka Hvara, Maje Budrović.


Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv.

Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguravanju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu.

Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i mladih majki. Aktivnost će se provoditi pod motom „Sigurna krv za spašavanje života majki“.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi. U zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 % prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do 5 godina života. Također je zabrinjavajući podatak da samo 60 država u svijetu koristi za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. Od tog broja 29 zemalja je iz Europe, a među njima je i Hrvatska.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i svih drugih partnera jest da se do 2020. godine sve doze krvi za liječenje bolesnika osiguraju davanjem dobrovoljnih darivatelja krvi.

Crveni križ Hvar čestita Svjetski dan DDK svim znanim i neznanim plemenitim ljudima koji nesebično daruju svoju krv.

Maja Budrović

Izvor: www.otok-hvar.com
DDK 01

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO