Počinje projekt “Starija dob vodi nas kroz baštinu”

U Starome Gradu uskoro počinje realizacija projekta „Starija dob vodi nas kroz baštinu“ kojim će biti nastavljena izuzetna suradnja Crvenog križa Hvar s aktivistima i korisnicima starogrojskog Dnevnog boravka za osobe starije dobi. Oživljavanje i očuvanje starih vještina i znanja, razmjena iskustava između starih i mladih, njihovo povezivanje i međusobno učenje samo su neki od ciljeva ovoga projekta kojega podrobnije opisuje Maja Budrović, ravnateljica Crvenog križa Hvar:
Crveni križ Hvar je bio suradnik u aktivnostima „Dnevnog boravka“ i „ Njege i pomoći u kući“ koji su funkcionirali u sklopu Staračkog doma u izgradnji Stari Grad od 2007. godine. Uspješno dopunjavanje u radu sa starijim osobama na otoku, kojih je sve više, davalo je vidljive rezultate. Posebno je bila za svaku pohvalu aktivnost sudionika „Dnevnog boravka“ gdje su se okupljale osobe starije dobi, a koje su još uvijek mogle živjeti same. Staračkog doma na otoku Hvaru nema, tako da su se kroz rad u okviru „Dnevnog boravka“ mogle iskristalizirati kreativne sposobnosti osamljenih otočana, posebno žena, a time i mogućnosti razmjene iskustava starijih i mlađih ciljanih skupina s različitim potrebama i afinitetima. Izrazit je bio angažman u doprinosu redovnim akcijama Crvenog križa.
U trenutku kada je zbog teške gospodarske situacije stala izgradnja Doma za starije, te ukinuti „Dnevni boravak“ i „Njega i pomoć u kući“ u dosadašnjoj formi, krenulo se u iznalaženje novog načina okupljanja starijih osoba na otoku Hvaru. Crveni križ je aplicirao na natječaj Ministarstva socijalne skrbi i mladih s projektom pod nazivom „Starija dob vodi nas kroz baštinu“, kojeg će voditi aktivistica Željana Škarpa. Zahvaljujući velikom angažmanu Crvenog križa i grada Staroga Grada, projekt je prošao i ovih će dana krenuti s konkretnim radom, makar aktivnosti sudionica nisu ni prestajale. Evo nekih od natuknica iz Projekta:
Osnovna značajka projekta jest oživljavanje starih vještina i znanja, koje proizlaze iz bogate otočke tradicije, te kao neiscrpno vrelo motiviraju naše starije u uključivanje i podržavanje ponuđenih sadržaja. Duboko povezani s tradicijom, poznaju mnoge vještine koje treba popularizirati, približiti prvenstveno mlađim generacijama, kao i široj zajednici.
Svojom kreativnošću i životnom mudrošću vodit će nas kroz povijest otočnog življenja, upoznajući nas s onim što su naučili i što nama mogu prenijeti putem radionica NAŠA BAŠTINA. Djetinjstvo naših nona (baka), prepuno je pjesmica, brojalica, molitvica, uspavanki, priča ili „gončica“ te šaljivih zgoda koje su prepričavane tijekom dugih večeri. Taj bogat i vrijedan sadržaj prezentirat ćemo kroz naslov „Nona nam priča“ i predstaviti otočkim vrtićima i školama, uz autentično kazivanje naših baka. Mukotrpan život naših otočana nametao je poznavanje raznih vještina koje ćemo upoznati tijekom radionica naše baštine:
– pletenje boca ili demižana za vino s ribarskim koncem, koji je štitio staklenu bocu, danas može imati uporabnu vrijednost ili postati zanimljiv poklon,
– izrada košara ili „sparti“ ovalnog oblika da se može nositi na glavi, služila je najviše težaku u polju, i izrađivala se od mladih grana „gluhača“ (vrsta zimzelenog grma), specifičan je otočni simbol načina života,
– izrada domaćeg sapuna, s dodatkom aromatičnih sastojaka lavande i drugog aromatičnog bilja, također može biti prigodan poklon,
– izrada tradicijskih kolača: „starogrojski paprenjok“, koji se pravi od domaćih sastojaka i ukrašava ručno posebnom vještinom, zatim „cviti“, „pašurate“ i „hrustule“, također su dio bogate ponude tradicijskih kolača.
Pored animacije starijih osoba, cilj nam je mlađe generacije upoznati s projektom i sadržajem radionica. Motivirat ćemo volontere, učenike Srednje škole u Jelsi i njihovu profesoricu, s kojima smo i do sada surađivali, jer se jedino kroz međugeneracijsku suradnju ove vještine mogu sačuvati od zaborava. Tijekom zajedničkih radionica mladi i stariji razmjenjivat će svoja iskustva i znanja. Mlađi će pomagati starijima kako naučiti koristiti računalo, kako pomoću skype-a kontaktirati svoje obitelji, kako pisati poruke mobitelom i slične vještine. Stariji će im kroz radionice pokazati ljepotu naše baštine i potaknuti ih da nauče ove stare, zaboravljene vještine. Također, njihovo međusobno druženje, komuniciranje i zbližavanje, senzibilizira mlade prema potrebama starijih, uči ih poštivanju i uvažavanju staračke populacije, te pomaže u izgradnji njihove osobnosti.
Osim radionica na temu baštine, projekt uključuje i druge sadržaje :
– rekreativne: redovita tjelovježba prilagođena starijoj dobi,
– edukacijske: razna predavanja za starije osobe u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Hvar, na temu dijabetesa, prevencije pretilosti, zdrave prehrane, zdravog kretanja te raznih staračkih tegoba,
– kulturne: organizacija izložbi vlastitih radova i rukotvorina u suradnji s lokalnom zajednicom, organizacija književnih druženja uz predstavljanje radova lokalnih pjesnika/inja, organizirane posjete kazališnim predstavama, koncertima, izložbama na našem području,
– društveno-zabavne: rođendanske proslave, obilježavanja raznih blagdana i značajnih datuma Majčinog dana, Međunarodnog dana starijih osoba, Božića, Nove godine i slično, organiziranje tombole kao i ostalih društvenih igara;
– kreativno-tematske radionice:  božićni  motivi, radionice s raznim materijalima i tehnikama, kao što su: krep papir, špaga, vuna, konac, drvo, puto, školjke, prešano suho cvijeće, slikanje na svili, kolaž tehnika, uglavnom koristeći razne odbačene tekstilne ili slične materijale, salvetna tehnika, dekupaž i dr.
– humanitarne: također u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Hvar, starija populacija socijalno osviještena, uvijek je spremna pomoći u akcijama na lokalnoj ili državnoj razini, nudeći svoje radove u simboličnoj humanitarnoj prodaji.

Izvor: www.otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO