Konferencija Europske rute povijesnih kazališta sljedećeg tjedna u Hvaru

Sljedećeg tjedna grad Hvar bit će domaćin trodnevne konferencije Europske rute povijesnih kazališta (European Route of Historic Theatres) u organizaciji udruženja povijesnih kazališta Europe „Perspectiv“.
Od 21. do 23. svibnja konferencija pod nazivom „Priprema povijesnih kazališta za budućnost“ okupit će sedamdesetak sudionika: ravnatelje kazališta i muzeja, predstavnike gradova i menadžere Europske rute. Program uključuje nekoliko predavanja na temu specifičnih slučajeva pojedinih kazališta, među njima i hvarskog  – najstarijeg komunalnog kazališta u Europi. Konferencija menadžera okupljenih u projektu trebala bi donijeti odgovore na pitanja o budućnosti starih kazališta te u kojem smjeru treba ići osmišljavanje njihove kulturne, društvene, ali i turističke uloge. Naime, program Europska ruta uključuje nekoliko regionalnih ruta koje povezuju po desetak kazališta i koje su uključene i u ponudu turističkih agencija.
Program je započeo 2007. godine osmišljavanjem Njemačke rute, a svake godine je proširivan. Tako su kazališta Norveške, Švedske i Danske povezana u Nordijsku rutu, aristokratska i građanska kazališta Češke i Austrije u Carsku rutuTalijanska ruta uključuje povratak na same početke priče o kazalištima u 17. stoljeću, a jedna od najnovijih je Jadranska ruta. Jadransku rutu osmislila je prof. Mirjana Kolumbić, kustosica hvarskog kazališta i izvršna menadžerica projekta, a voditeljica je Nives Tomasović, ravnateljica Muzeja hvarske baštine koji je član “Perspectiva” od 2006. godine. Jadranska ruta (Adriatic Route) za sad povezuje 7 od planiranih 13 kazališta zemalja regije, među kojima je najstarije ono hvarsko.
Europska ruta povijesnih kazališta podržana je od strane Programa za kulturu Europske unije, a kroz segment kulturne turističke ponude ovi povijesni spomenici, ujedno i scenski prostori, postaju i turističke atrakcije.
U ime domaćina, Grada Hvara, goste će na svečanoj večeri pozdraviti gradonačelnik Rino Budrović, koji će i otvoriti skup. U okviru konferencije u hvarskom kazalištu u četvrtak u 21 i 30 prikazat će se „Stori letrat“ Lucije Rudan u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta. U petak, 23. svibnja, ispred Loggie u 21 i 30 bit će održan koncert dubrovačkog ansambla „Plazarius“ koji na replikama autentičnih instrumenata izvodi renesansne pjesme i plesove iz svih dijelova Europe, popularne u ono vrijeme i na obalama Jadrana i u Dubrovačkoj Republici.
Zvuci renesansnih skladbi odzvanjat će tako hvarskom Pjacom i činiti savršenu glazbenu kulisu na putovanju kroz vrijeme, sve do početaka hvarskog teatra, zahvaljujući kojemu je Hrvatska danas dio još jedne važne priče o kulturi i baštini Europe.
Za OH: Katija Vučetić
Foto: Jakša Kuzmičić – Foto For, perspectiv-online.org
 
Izvor: portal otok-hvar.com
kazaliste perspectiv 01

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO