25. obljetnica biskupstva msgr. Slobodana Štambuka

Prošlo je četvrt stoljeća – 25 godina – od biskupskog posvećenja hvarskog biskupa msgr. Slobodana Štambuka. Postao je biskup 30. travnja 1989.g. i kao geslo uzeo rečenicu svete Ivane Orleanske: „Neka je Bog prvi poslužen“.
Obljetničko slavlje obilježeno je prigodnim programom u žežin blagdana sv. Prošpera, u petak 9. svibnja u Katedrali. Na početku je župnik don Mili Plenković pozdravio biskupa, čestitavši mu 25. obljetnicu biskupske službe, naglasivši biskupov angažman za vjernike svoje biskupije, pokretanje biskupijskog vjesnika Prigodnika i župnih listova, članstvo u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Istaknuo je: „Posebno vam zahvaljujem što vam nikada nije bilo ‘ispod časti’ sjesti u ispovjedaonicu, pomoći u pričešćivanju, služiti svetu misu, zamijeniti nas ako smo odsutni. Svoju, gotovo župničku službu, izvršavali ste i redovitim vjeronaukom za srednjoškolce, redovitim pripremama božićnih akademija s djecom te duhovničkom službom u bratovštini sv. Križa.“
U ime župne zajednice grada Hvara, don Mili je uručio biskupu Štambuku bijelu štolu s marijanskim motivima, kao zahvalu za pomaganje kod pričešćivanja vjernika i jer je svoju biskupsku službu stavio pod Marijinu zaštitu. Predsjednik Bratovštine sv. Križa Mate Riki Novak Kogo uručio je biskupu misnicu s likom sv. Križića, dok je u ime bratovštine sv. Nikole dar uručio njezin potpredsjednik Prošper Zaninović. Redovnice Družbe Kćeri Božje darovale su po rukama s. Zvjezdane Kovačević biskupu roketu, a Jure Miličić je biskupu uručio čipku od agave, dar hvarskih benediktinki. Biskup je dobio poklon i od katedralnog zbora Sv. Cecilije. Zbor i mladi bend „Stvoreni“ naizmjence su otpjevali po tri pjesme.
Posebno je bilo lijepo i emotivno vidjeti nastup djece. Recitaciju „Planite bijeli ognjevi duše“ Izidora Poljaka izveli su Tonči Gabelić i Marina Petričević., a djeca, odjevena u bijele haljine, otpjevala su i otplesala prigodnu pjesmu. Na kraju su biskupu darovali crvene ruže. Ganut nastupom djece i mladih, biskup im se radosno pridružio, ohrabrio ih te darovane ruže položio na oltar ispod rake sv. Prošpera.
Na blagdan sv. Prošpera, 10. svibnja, nakon evanđelja je bogoslov Milan Šarić pročitao čestitku koju je biskupu Štambuku uputio papa Franjo. Na kraju mise je generalni vikar don Stanko Jerčić uputio čestitku u ime svih svećenika naše biskupije, naglasivši da se istinski  trudio biti župnikom cijele biskupije. Uručen mu je i njihov poklon, Gospina slika akademskog slikara Petra Jakelića.
Zorka Bibić
Foto: FB Kruvenica
Izvor: portal otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO