Proslava blagdana sv. Prošpera

Proslava zavjetnog blagdana sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara, započela je na uočnicu blagdana svečanom večernjom i  otvaranjem svečeve rake. Na sam blagdan misa će biti održana u 10 sati, dok će središnja blagdanska misa započeti u 18 i 30, nakon čega slijedi procesija.
Uz blagdan sv. Prošpera 10. svibnja (koji se obilježava od 1671. godine kada su relikvije iz Rima donešene u Hvar), tradicionalno je bila vezana fjera, a taj običaj je prije devet godina obnovila udruga „Forske užonce“. Tako će i ovoga puta u njihovoj organizaciji fjera biti održana na Trgu sv. Stjepana, odnosno na Pjaci uz sudjelovanje obrtnika, ugostitelja, udruga, otočkih proizvođača i poljoprivrednika koji će svoje proizvode izložiti na štandovima. Tradicionalno će im se pridružiti i Gradska knjižnica te aktivisti Crvenog križa. Fjera počinje u 10 sati.
U 11 sati će na Pjaci, točnije, ispred tri skaline biti održan kratak plesno-glazbeni program u kojem će sudjelovati članice „Baletnog studija Hvar“ i dječji zbor „Forski tići“.
U 11 i 30 sati u Gradskom parku na prigodnoj svečanosti u organizaciji Grada Hvara bit će otkriven spomenik poznatom Hvaraninu Ivanu Vučetiću, izumitelju daktiloskopije. Spomenik je rad kipara fra Joakima Jakija Gregova, predstojnika Franjevačkog samostana Gospe od milosti u Hvaru.
U okviru proslave, a u organizaciji Sportsko-ribolovnog kluba „Kurenat“ po prvi put će biti održano klupsko natjecanje u ribolovu kančenicom koje započinje u 9 sati.
Tradicionalna gastronomska manifestacija povodom blagdana sv. Prošpera u organizaciji Udruženja obrtnika otoka Hvara održat će se na terasi hotela Palace. Gastronomsko natjecanje započinje u 20 i 30, a nakon natjecateljskog dijela i nastupa Zorice Kondže bit će proglašeni najbolji među prijavljenim hvarskim ugostiteljima.
Podsjetimo da je u Loggi otvorena izložba radova učenika OŠ Hvar na temu “U čipki od agava baština spava”, povodom blagdana sv. Prošpera i Dana škole.
Na dobro von doša sv. Prošper!
 
Izvor: www.otok-hvar.hr

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO