Projekt izgradnje doma zdravlja i doma za starije i nemoćne

 Temeljem odluke (u nastavku teksta)  Odbora za zdravstvo grada Hvara, Grad Hvar objavljuje “Projekt izgradnje doma zdravlja i doma za starije i nemoćne”. Projekt se može pregledati OVDJE

ODBOR ZA ZDRAVSTVO GRADA HVARA

S ciljem sprječavanja urušavanja postojećeg zdravstvenog standarda u gradu Hvaru Odbor za zdravstvo donosi zaključke – preporuke u svrhu budućeg djelovanja:

 1. Kako bi se izbjegle tragične posljedice  neadekvatnog funkcioniranja HM na nivou tima 2, tražimo da HM ostane organizirana na nivou tima 1 (liječnik, sestra, vozač). Takav tim bi izvan turističke sezone trebao raditi noću, vikendom i praznikom, a ljeti 24 sata. Da bi postigli taj cilj, neophodno je sudjelovanje svih zainteresiranih subjekata: grad, županija, ministarstvo turizma, ugostitelji, iznajmljivači itd. U tijeku je uređenje prostora hitne  medicine u skladu sa standardima te uređenje rampe za pristup vozila.

2. Renoviranu ordinaciju fizikalne medicine i rehabilitacije u gradu Hvaru odmah staviti u funkciju, kako je ugovoreno s HZZO-m već 40 godina, tim više što je grad sufinancirao uređenje ordinacije polovinom potrebnog iznosa.

 3. Polazeći od pretpostavke 24-satne dostupnosti zdravstvene skrbi svi segmenti zdravstva trebaju biti povezani. Posebno je važna dostupnost osnovnih laboratorijskih i RTG pretraga i izvan jutarnje smjene. Skora digitalizacija (već ovog ljeta) biti će značajan korak u ovom pravcu.

 4. Rekonstruirati  zgradu Centra prema postojećim planovima, idejnim rješenjima, vještačenju statičara te dobivenim suglasnostima. U financiranju rekonstrukcije grad Hvar bi sudjelovao kao osnivač.

 5. Inzistirati na osamostaljenju Doma zdravlja u skladu s donesenim odlukama i zakonskim mogućnostima. U svjetlu najava ministra zdravlja i odluka grada Hvara ustrajati na osnivačkim pravima za dom zdravlja s preuzimanjem pune odgovornosti za njegovo poslovanje.

 6. S ciljem podizanja zdravstvenog standarda nastaviti i povećati broj gostujućih specijalista, školovanje kadrova te nabavku opreme.

 7. Pokrenuti revitalizaciju zdravstvenog turizma u gradu zajedno sa svim zainteresiranim subjektima, u duhu djelovanja bivšeg Alergološkog centra i  tradicije Higijeničkog društva s kojim je turizam u Hvaru i započeo.

 8. Kako bi riješili stalno prisutna potrebu zbrinjavanja i smještaja starih i nemoćnih osoba, poraditi na realizaciji postojećih planova i projekata u sklopu rekonstrukcije zgrade Centra, koji su pozitivno ocijenjeni od grada, županije i ministarstva. Inicijalna sredstva već postoje. Druga mogućnost rješavanja ovog problema je povratak paviljona „Akacija“, koji je bio u sastavu Alergološkog centra 20 godina. U tom smjeru već su vođeni pregovori s državom, s dobrim izgledima za realizaciju.

Hvar, 18.04.2013.

Predsjednik odbora

dr. Drago Carić

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO